Intr-un an si jumatate, 40 de angajati ai Radiodifuziunii au cumulat prime brute de 5,5 miliarde lei Aparitia recenta la avizierul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) a listei cu cele mai mari prime acordate in perioada 1 ianuarie 2004 – 1 august 2005 a tulburat din nou apele in radioul public. Furia “populara” a fost atat de mare, incat lista celor 40 a fost rupta in mai multe randuri. Unii care s-au vazut pe lista au solicitat conducerii o ancheta pentr
Intr-un an si jumatate, 40 de angajati ai Radiodifuziunii au cumulat prime brute de 5,5 miliarde lei
Aparitia recenta la avizierul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) a listei cu cele mai mari prime acordate in perioada 1 ianuarie 2004 – 1 august 2005 a tulburat din nou apele in radioul public.
Furia “populara” a fost atat de mare, incat lista celor 40 a fost rupta in mai multe randuri. Unii care s-au vazut pe lista au solicitat conducerii o ancheta pentru a descoperi cine a indraznit sa le incalce confidentialitatea castigurilor. In dreptul unor nume apar sume considerabile, chiar daca sunt impozabile. Primele cumulate intr-un an si jumatate ale primilor patru de pe lista depasesc un miliard de lei. Frustrarea unor angajati este justificata, daca tinem cont ca lista premiantilor se refera la ultima parte a mandatului fostului presedinte Dragos seuleanu, iar prima de Craciun 2005 a fost data de abia in ianuarie 2006, in valoarea neta de trei milioane lei (desi s-au promis patru milioane!)
Chiar si in valoare bruta, primele afisate arata ca, pe vremea lui seuleanu, unii angajati, de la directori la soferi si functionari ai biroului juridic, au castigat foarte bine. Cat de bine si-au facut treaba s-a vazut in scandalurile legate de influentele editoriale, contractele comerciale asupra carora planeaza suspiciuni sau caderea audientei. Sunt voci care considera ca, prin aceste prime, fostul presedinte Dragos seuleanu a incercat sa-si cumpere grupul sau de sustinatori. Astfel de prime de mii de euro sunt cu mult peste media castigurilor din mass-media private, ca sa nu vorbim de veniturile multora dintre platitorii de taxa radio.
De ce apare o asemenea lista acum, la sase luni de la plecarea lui seuleanu si intr-o perioada de austeritate? “Avem informatii neoficiale si am vrut sa verific in ce masura sunt adevarate. Am cerut aceste liste pe fundalul situatiei financiare dificile, iar faptul ca s-au atribuit prime totalizand 19 miliarde poate explica situatia actuala din radio”, spune Razvan Dumitrescu, membru in Consiliul de Administratie al SRR, cel care a cerut situatia primelor la directia economica. In opinia lui Dragos seuleanu, aparitia listei tine de un razboi intre sindicatele care functioneaza in radio. El considera ca fiecare prima pe care a acordat-o a fost bine argumentata.
Chiar daca nu exista nici o indoiala asupra veridicitati cifrelor (doar directia economica le-a furnizat!), exista anumiti premianti care contesta veridicitatea datelor. Victor Ionescu, actualul redactor-sef adjunct al agentiei Rador, ne-a declarat ca lista nu este completa si este redactata cu tendentiozitate. “In cele 18 luni, au primit prime 1.500 de angajati ai radioului, 800 in 2004 si 700 in 2005. De pe lista au fost stersi multi oameni”, spune Ionescu, fara sa precizeze care sunt aceste persoane.
Intr-adevar, ce s-a afisat a fost doar varful aisbergului: cei 40 de oameni totalizeaza 5,5 miliarde lei, prime brute in 18 luni. Alte 14,5 miliarde lei au fost impartite intre cateva sute de salariati. Se pare ca in radio au existat “imparati si proletari”.
Lista celor 40 a facut deja o victima: Daniela Ciobanu, vicepresedinte al Sindicatului Liber din Radio, a fost suspendata din aceasta functie. Ea apare pe lista, dar sustine ca banii nu erau pentru ea, ci pentru Stefan Alecsiu (si el premiat), redactor-sef adjunct la redactia Sport.
Afisarea primelor arata ca in Radiodifuziune apele nu s-au linistit, si viata institutiei trece din criza in criza, chiar daca are o noua conducere.
Dragos Seuleanu, fost presedinte director general SRR: “Toate primele au justificare, pentru fiecare am facut referat si am explicat motivatia lor. De exemplu, Dan Preda a condus echipele pentru campaniile electorale, iar prestatiile bune au condus la aceste prime. Gheorghe Verman muncea foarte mult, era principalul meu ajutor in radio si statea de dimineata pana seara. Maria Toghina era un foarte bun reporter si a fost premiata pentru informatiile aduse de la PNL. Eu cred in motivare. As fi redus salariile si as fi marit primele, pentru ca e normal ca rezultatele sa fie recunoscute.”
Maria Toghina, presedinte director general SRR: “Faptul ca s-au acordat prime a tinut de viziunea manageriala a fostei echipe de conducere a radioului. In mandatul meu, nu s-au mai acordat prime. Eu am primit doua prime in anul 2004: una cu ocazia finalizarii campaniei electorale pentru alegerile locale, cand au primit toti cei din echipa, si una individuala, de o mie de dolari, pentru ca am fost primul jurnalist care a dat stirea ca Theodor Stolojan se retrage din cursa prezidentiala. A fost singura prima individuala in 15 ani de activitate, desi nu a fost prima data cand am dat o stire in exclusivitate.”
Ce spun premiantii
Prima de concediu de 72 de milioane
Marius Nisipeanu, fost director al Departamentului Tehnic, a ocupat functia de manager de proiect la implementarea sistemului informatic din radio si a sistemului de legatura fonica si telecomunicatii. Nisipeanu declara ca primele i-au fost acordate pentru coordonarea celor doua proiecte, iar suma din august 2004 (72 de milioane lei) reprezinta prima de concediu (85% din salariu).
Dan Preda nu comenteaza
Fostul redactor-sef la agentia Rador a fost premiat in total cu 260,5 milioane lei, brut. Actualul membru in Consiliul de Administratie al SR s-a abtinut de la orice comentariu, motivand ca nu face nici o declaratie pana cand nu vor fi facute publice rezultatele comisiei care ancheteaza conditiile in care s-a publicat cuantumul primelor.
Verman, campionul primelor
Gheorghe Verman, fost director general-adjunct, detine recordul primelor incasate. “Consider ca este normal si nu e nimic ilegal ca institutia sa ofere prime angajatilor. Eu am condus, fara sa fiu retribuit, doua departamente – cel al studiourilor teritoriale si locale si departamentul posturilor nationale. Tot fara sa fiu platit, am fost presedintele Comisiei paritare si purtator de cuvant al radioului si am realizat emisiuni, desi nu eram platit pentru acestea”, declara Verman. El spune ca prima pentru iesirea la pensie a fost calculata conform contractului colectiv de munca.
Victor Ionescu contesta lista
Fost redactor-sef la Camera stirilor, Victor Ionescu precizeaza ca lista nu este completa si e redactata tendentios. In ceea ce-l priveste, primele i-au fost acordate pentru “activitatea mea profesionala care a acoperit evenimente jurnalistice speciale: prinderea lui Sadam Hussein, Conventiile Partidului Democrat din SUA, alegerile din SUA etc.”
Primele au fost justificate
Viorel Popescu, fost director Romania Actualitati, considera ca primele sale sunt justificate. “Au fost doua, trei prime acordate de presedintele Dragos seuleanu, pe care le consider normale si care nu ies in evidenta. si salariatii au luat prime, nu numai managerii.”
Premiantii Radiodifuziunii In perioada 1 ianuarie 2004 – 1 august 2005
Functia in perioada analizata / Suma primelor brute (mil. ROL)
Gheorghe Verman, director general ajunct/productie editoriala 510,3
Marius Nisipeanu, director Directia de Realizare a Emisiunilor Radio 270,7
Dan Preda, redactor-sef agentia Rador 260,5
Mircea Rucareanu, redactor-sef adj. Camera stirilor 247,7
Sorin Caracseghi, redactor 236,8
Victor Ionescu, redactor-sef Camera stirilor 228,9
Florin Brusten, sercretar general, divizia Posturilor Regionale 214,7
Stefan Alecsiu, redactor-sef adjunct Redactia Sport 208,2
Mircea Manole, director general adjunct/economic 205,6
Daniela Ciobanu, vicepresedinte Sindicatul Liber din Radiodifuziune 200,1
Viorel Popescu, director Radio Romania Actualitati 191,4
Carol Malinovski, redactor-sef adjunct RRA 143,8
Nicu Popescu, redactor-sef adjunct Camera stirilor, sef corespondenti locali 131,3
Corina Negrea, redactor Radio Romania Cultural 131
Ani Mari Popescu, sef Oficiul Juridic 130,7
Dan Stoica, redactor 128,6
Mihai Ilie, director general adjunct, director tehnic 109,2
Elena Jipescu, redactor 107
Doina Ionescu, redactor Rador 105
Vladimir Epstein, sef birou Targul Gaudeamus 103,2
Valentin Motoarga, sef Serviciu financiar 98,4
Victor Spirache, realizator 97,6
Mirel Toma, tehnician 95,7
Ovidiu Enea, director Resurse Umane 94,4
Maria toghina, redactor Partide Politice, corespondent PNL 93,8
Constantin Puscas, director general adjunct, director economic 93,7
Melinda Borbely, secretar general adjunct, divizia posturilor regionale 92,7
Florin Helmis, realizator si lider sindicatul Radio Romania (infiintat de Dragos seuleanu) 90
Costel Galca, jurist 89,9
Emilia Holt, sef cancelarie 85,2
Dan Oprina, redactor 81,7
Carmen Chitu, analist departamentul economic 80,4
Paul Enigarescu, director directia de targuri si expozitii 79,6
Nicolae Silcov, economist 78,3
Mihaela Silcov, sef serviciu contabilitate 72,9
Justinian Barbu, sofer Florin Brusten 72
Constantin Pandelea, sofer Gheorghe Verman 67,7
Constantin Negru, director comercial 67,2
Ion Ghitulescu, redactor Redactia sport 64
Carmen Petcu, redactor 62,3
Tatiana Niculescu, vicepresedinte Sindicatul Liber 50,8