Iată lista celor care scapă:

  1. Ioan Adam
  2. Ion Iliescu
  3. Victor Viorel Ponta
  4. Adrian Năstase (spre exemplu, în dosarul “Trofeul Calității” principala infracțiune este abuzul în serviciu, iar Năstase este beneficiarul folosului)
  5. Dan Șova (și toți responsabilii de la CE Turceni și Rovinari, care i-au îmbogățit pe Ponta și Șova)
  6. Darius Vâlcov (fost ministru PSD al Finanțelor)
  7. Sebastian Ghiță
  8. Viorel Hrebenciuc
  9. Ilie Sârbu
  10. Dan Ioan Popescu
  11. Liviu Dragnea
  12. Ecaterina Andronescu
  13. Corneliu Iacubov
  14. Mihai Tănăsescu
  15. Eugen Bejinariu
  16. Mădălin Voicu
  17. Nicolae Păun
  18. Nicolae Bădălău
  19. Robert Negoiță
  20. Olguța Vasilescu
  21. Paul Stănescu
  22. Cristian Rizea
  23. Tudor Pendiuc
  24. Cătălin Rădulescu
  25. Constatin Nicolescu
  26. Radu Mazăre
  27. Nicușor Constantinescu
  28. Gabriel Mutu
  29. Bunea Stancu
  30. Marian Vanghelie
  31. Gheorghe Nichita
  32. Adrian Severin
  33. Mircea Cosma
  34. Vlad Cosma
  35. Andreea Cosma
  36. Ovidiu Marius Isăilă
  37. Cătălin Voicu
  38. Adrian Duicu
  39. Constatin Popescu
  40. Serban Mihăilescu
  41. Dan Nica
  42. Mircea Drăghici
  43. Constantin Adăscăliței
  44. Radu Băbuș
  45. Daniel Bărbulescu
  46. Dan Bordeianu
  47. Florin Constantinescu
  48. Alexandru Cordoș
  49. Sonia Drăghici
  50. Marian Ghivenciu
  51. Vasile Gliga
  52. Iulian Iancu
  53. Sorin Lazar
  54. Marius Manolache
  55. Eduard Martin
  56. Alexandru Mazăre
  57. Lucian Șova
  58. Gabriel Vlase
  59. Vasile Duță
  60. Emil Cutean
  61. Ion Stan

 

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marţi spre miercuri.

În textul ordonanţei de urgenţă se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

CITIȚI ȘI:  Premierul Sorin Grindeanu nu demisionează

'Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă', se arată în documentul citat.

Ordonanţa de urgenţă mai prevede că aceste dispoziţii nu se aplică 'în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative'. Referitor la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabileşte că aceasta nu se pedepseşte dacă este săvârşită 'de un membru al familiei sau afin până la gradul II', dar nici 'în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative'.

CITIȚI ȘI Presa internațională: Lovitură dată luptei anticorupție în România

Prin ordonanţa de urgenţă este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancţiona infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt 'persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură'. În noua formă, alineatul prevede că 'fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică'.

În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

'Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, (…) am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament', a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Întrebat în ce mod modifică această ordonanţă infracţiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: 'Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii'. Ministrul Justiţiei a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancţionat penal.

'Nu este sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitaţi în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu… Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii', a precizat Iordache.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în OUG sunt modificări şi în ceea ce priveşte instituţia denunţătorului. 'Este făcută o modificare şi o mai mare clarificare, astfel încât în şase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni', a adăugat Iordache.

CITIȚI ȘI: Lista celor 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de astăzi