Florin Barbu a oferit mai multe informații despre lista cu alimente plafonate. Printre altele, ministrul Agriculturii a susținut că prețurile ar fi scăzut foarte mult.
Lista cu alimente plafonate ar putea fi extinsă
Ministrul spune că ar fi fost înregistrate scăderi cuprinse între 8% și 32%.
„Este posibil să fie extinsă lista alimentelor pentru care se aplică plafonarea adaosului comercial în preajma sărbătorilor de Crăciun, deoarece știm că unele produse specifice au fost scoase de pe listă. În data de 15 iunie 2023, când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii, am venit cu acea ordonanță privind plafonarea adaosului comercial. Foarte mulți analiști credeau că va fi un eșec. În trei luni de zile, s-a demonstrat că aplicarea unei astfel de ordonanțe și a unei astfel de scheme are o perioadă de a arăta practic în indicele prețului de consum, conform datelor de la INS și Consiliul Concurenței, că prețurile au scăzut foarte mult. S-a văzut acest lucru, au fost scăderi între 8% și peste 32%. În momentul de față, ordonanța este aprobată de Parlamentul României”, a spus Barbu la Adevărul Live.
Lista actuală este valabilă până la 31 decembrie
De asemenea, ministrul a explicat că lista actuală este valabilă până la 31 decembrie. Totuși, există discuții pentru a include mai multe produse procesate, în special în sectorul lactatelor și al cărnii.
Florin Barbu a fost întrebat când va avea loc această schimbare. Potrivit explicații oferite de el, actul normativ „este finalizat”. Decizia va fi în Guvernul României și va fi o decizie și politică pe acest subiect, spune ministrul.
„Acest act normativ este finalizat. Bineînțeles, decizia va fi în Guvernul României și va fi o decizie și politică pe acest subiect. Eu îmi doresc foarte mult ca produsele românești să fie protejate. Acest lucru l-am făcut pentru că am realizat o analiză foarte clară. Nu putem avea produse românești făcute de procesatori români cu adaos comercial pe magazinele de retail mai mari decât cele care vin din import”, a completat ministrul.
Barbu a subliniat apoi că produsele românești trebuie să fie competitive pentru a asigura funcționarea la capacitate maximă a producătorilor și procesatorilor din țară.
„Guvernul acesta merge pe un plan foarte serios de dezvoltare și știm de două proiecte foarte importante. Pe de o parte, InvestAlim. Săptămâna aceasta se va publica lista cu procesatorii care au câștigat acest program. Vorbim de aproape 1 miliard de euro, deoarece granturile de la bugetul de stat sunt de 590 de milioane de euro, iar până la 1 miliard de euro procesatorii au venit cu o finanțare proprie”, a afirmat el
Ministrul a menționat și alte măsuri complementare
Ministrul a menționat și alte măsuri complementare. Câteva exemple ar fi sprijinul pentru unitățile de procesare mari și pentru fermierii care doresc să facă procesare la nivel local.
El amintește de faptul că a lansat prin fonduri europene, prin DR-22, o măsură tot din programul național strategic, în valoare de 210 milioane de euro.
S-au depus proiecte în valoare de 1,7 miliarde de euro. În septembrie va suplimenta DR-22, astfel încât și pentru cei mici, cu proiecte de 3 milioane de euro și 10 milioane de euro, să fie semnate contracte în valoare totală de 1 miliard de euro.
„Am lansat prin fonduri europene, prin DR-22, o măsură tot din programul național strategic, în valoare de 210 milioane de euro. S-au depus proiecte în valoare de 1,7 miliarde de euro. În septembrie voi suplimenta DR-22, astfel încât și pentru cei mici, cu proiecte de 3 milioane de euro și 10 milioane de euro, să semnăm contracte în valoare totală de 1 miliard de euro”, a explicat ministrul.
Barbu a menționat că începând cu luna septembrie, vor fi semnate în România contracte de aproape 2 miliarde de euro pentru procesare.
El este de părere că în următorii 4 ani, cu aceste proiecte implementate, România „va deveni în sud-estul Europei cel mai puternic stat în procesarea produselor agroalimentare”.