Listă datornici ANAF. Cine se află pe „lista rușinii”

ANAF

ANAF/SURSA FOTO: Dreamstime

Listă datornici ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat "lista rușinii" pentru al patrulea trimestru al anului 2023. ANAF va efectua modificări "în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale datorate".

Listă datornici ANAF. S-a publicat „lista rușinii”

Listă datornici ANAF. În „lista rușinii” sunt incluse firmele care nu și-au achitat obligațiile fiscale către Fisc în T4 2023. Aceasta este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea și completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante. Înregistrează, totodată, cuantumul acestor obligații. Procedura este aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

Obligațiile fiscale pentru T4 sunt aferente perioadei octombrie – decembrie 2023,

Obligațiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării. Nu fac obiectul publicării obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

ANAF

ANAF a efectuat peste 77.000 de verificări fiscale și antifraudă în 2023

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au desfășurat, în cursul anului 2023, un total de 77.129 de verificări fiscale și antifraudă. Acestea au inclus inspecții fiscale, controale antifraudă și verificări documentare. Acțiunile au condus la identificarea și recalcularea obligațiilor fiscale către bugetul de stat, în suma totală de 10,62 miliarde de lei. Peste jumătate din această sumă reprezintă TVA.

Domeniile industriilor prelucrătoare, comerțului cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și construcțiilor au generat aproximativ 70% din totalul obligațiilor fiscale identificate de inspectorii ANAF.

Analiza de risc fiscal a fundamentat verificările, având în vedere criterii precum reducerea cuantumului taxelor și impozitelor declarate în sectoare cu creștere economică, diminuarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor cu sponsorizări/mecenat/burse private și activitatea economică a organizațiilor nonprofit, inclusiv omisiunea declarării obligațiilor fiscale aferente.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a evidențiat că activitatea de control fiscal desfășurată de ANAF a reprezentat ultima pârghie pentru atingerea conformității în ceea ce privește declararea. Inspectorii au adoptat o abordare personalizată și progresivă în implementarea formelor și acțiunilor de control. Mai multe puteți citi aici.