Listă medicamente compensate. Marcel Ciolacu a anunțat decizia astăzi, 26 Martie

medicamente, pastile

SURSA FOTO: Dreamstime

Medicamente compensate. Ar putea apărea noi medicamente inovative în România. Medicamentele generice sunt prescrise pentru 80% dintre pacienți, în timp ce medicamentele inovative sunt pentru 20% dintre pacienți.

România ar putea produce medicamente inovatoare

Medicamente compensate. Premierul României, Marcel Ciolacu, a reamintit că toate sugestiile referitoare la finanțarea listei de medicamente compensate au primit aprobarea în cadrul Guvernului de la București.

În dialogurile avute cu producătorii de medicamente inovatoare s-a luat în considerare și posibilitatea producerii acestor medicamente în România. A abordat posibilitatea fabricării unor medicamente în România. Marți, prim-ministrul României a luat parte la Palatul Victoria la prezentarea a trei caravane medicale. Acestea au fost prezentate în contextul evenimentului de lansare a serviciilor medicale mobile destinate mediului rural, organizat de Salvați Copiii România în colaborare cu Guvernul de la București.

Toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate

Întrebat despre neajunsul că la Ministerul Finanțelor nu s-a ajuns la un acord privind finanțarea „listei medicamentelor compensate”, Ciolacu a explicat că aceasta se referă la medicamentele inovative. Ziua precedentă a avut discuții cu ministrul Finanțelor și cu președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Inovative.

În prezent, 80% din cheltuielile statului român sunt alocate pentru medicamente inovative, în timp ce 20% se alocă medicamentelor generice. Medicamentele generice sunt prescrise pentru 80% dintre pacienți, în timp ce medicamentele inovative sunt pentru 20% dintre pacienți.

Nu este la curent cu eventualele blocaje. Toate propunerile venite din partea Ministerului Sănătății sunt aprobate.

„Am vorbit punctual de Antibiotice Iaşi, fiindcă acolo şi statul poate să intervină cu sume şi pentru cercetare, dar, mai ales, pentru zona de producţie. Am vorbit de anumite medicamente care au apărut foarte recent. Din câte ştiu eu, preşedintele Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente acolo o să vină cu o propunere, astfel încât să fie cât mai eficient cheltuiţi banii”, a declarat el.

SURSA FOTO: Capital.ro

Despre ARPIM

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a fost înființată în 1995 cu obiectivul de a facilita accesul pacienților români la avansurile industriei farmaceutice, inclusiv în domeniul cercetării și dezvoltării de noi tratamente.

În prezent, ARPIM reprezintă organizația care sprijină obiectivele comune ale celor mai relevante 28 de companii farmaceutice internaționale, ce produc medicamente inovatoare și care activează în România. Aceste companii generează împreună 70% din totalul afacerilor din industria farmaceutică din România.

Este o entitate non-guvernamentală, non-profit, apolitică și independentă. Este angajată să devină un partener de încredere pentru autoritățile din domeniul sănătății și pentru comunitatea medicală. Contribuie activ la edificarea unui sistem de sănătate eficient, care asigură accesul pacienților la medicamente inovatoare și la servicii medicale de calitate într-un mod prompt.

Din 2004, este membră a Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice, entitatea care reprezintă industria farmaceutică europeană.