Lista medicamentelor care te pot lăsa fără permis. Este esențial să fii informat despre substanțele care pot afecta rezultatele testelor de depistare a drogurilor.
Lista medicamentelor și riscurile
Ministerul Sănătății a actualizat lista medicamentelor care pot influența capacitatea de a conduce autovehicule. Printre noile adăugiri se numără Tramadolul, combinația de Tramadol cu Paracetamol, precum și medicamente utilizate pentru tratarea tulburărilor de somn.
Aceste medicamente conțin substanțe stupefiante și psihotrope, care pot determina un rezultat pozitiv la testul rapid de depistare a drogurilor efectuat de polițiștii rutieri.
Ministerul Sănătății a adăugat recent noi medicamente pe lista celor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope. Acestea includ medicamente ce conțin Tramadol, combinații de Tramadol cu Dexketoprofen, precum și Tramadol în combinație cu Paracetamol. De asemenea, au fost incluse medicamente pentru tratarea tulburărilor de somn, precum Gerodorm, Imovane și Sonlax.
Având în vedere că mulți șoferi utilizează aceste medicamente pentru tratarea afecțiunilor acute sau cronice, acestea nu sunt în mod explicit contraindicate pentru conducători auto. Soluția constă în utilizarea lor doar cu recomandarea și rețeta medicului.
Dacă sunteți oprit de polițiștii rutieri și aveți un rezultat pozitiv la testul de depistare a drogurilor, rețeta de la medic vă poate ajuta să vă mențineți permisul de conducere, explică dr. Sorin Flaviu Lesnic, medic specialist în medicină legală, pentru HotNews.
Cunoașterea acestor medicamente (denumirea comercială) care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial, te va ajuta să iei decizii informate pentru a evita riscurile, legate de suspendarea permisului.
Lista medicamentelor
- Dolnada
- Spravato
- Fentanil
- Lunaldin
- Pecfent
- Tabfyl
- Calypsol
- Ketamină
- Lisdexamfetamină
- Lefisyo
- Metadon
- Metadonă
- Methasan
- Misyo
- Sintalgon
- Concerta
- Morfină
- Sevredol
- Vendal Retard
- Dropizol
- Oxicodonă
- Oxidolor
- Mialgin
- Remifentanil Kabi
- Sofentil
- Dolten
- Alprazolam
- Frontin
- Praxolez
- Xanax
- Bromazepam
- Sixmo
- Suboxone
- Zubsolv
- Frisium
- Rivotril
- Codeină fosfat
- Brufen Plus
- Paradoren
- Ultracod
- Extraveral
- DHC Continus
- Diazepam
- Fenobarbital
- Luminal
- Victan
- Anxiar
- Temelor
- Medazepam
- Buccolam
- Midazolam
- Nitrazepam
- Edluar
- Stilnox
- Zadobra
- Zolpidem
- Zolsana
- Clorhidrat de Tramadol
- Mabron
- Mabron Retard
- Tramacalm
- Tramadol
- Tramag
- Tramal Retard
- Skudexa
- Doreta
- Tramadol/Paratemamol
- Zeldiar
- Gerodom
- Imovane
- Sonlax
Lista publicată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial indică substanțele „susceptibile de a afecta capacitatea de a conduce”. Cu toate acestea, este necesară identificarea unei soluții pentru șoferii care depind de aceste medicamente pentru tratarea unor afecțiuni acute sau cronice. Nu ar trebui să fie nevoiți să aleagă între tratament și șofat.
În plus, ar fi utilă stabilirea unor valori de referință, peste care utilizarea acestor medicamente devine periculoasă, nu doar publicarea unei liste a substanțelor în sine, a explicat într-un dialog cu HotNews.ro, dr. Sorin Flaviu Lesnic, medic specialist în medicină legală.