Aproape 100 de miliarde de lei. La atât se ridica la finele anului trecut obligațiile restante ale firmelor și persoanelor fizice la bugetul consolidat. Mare parte din datorii sunt greu de recuperat, astfel că autoritățile pregătesc o amnistie fiscală. Măsura a fost anunțată de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, care a declarat, la începutul lunii trecute, că ministerul pe care îl conduce lucrează la acest proiect, „gândit ca un stimulent pentru economia românească”.
Potrivit ministrului, primele estimări indică faptul că o mică parte din obligațiile restante pot fi recuperate. „Datoria persoanelor fizice şi ale companiilor către stat este de aproape 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde pot fi recuperate, restul fiind nerecuperabile”, a spus ministrul. El a subliniat că această măsură, precum şi altele care vizează reglarea cadrului legislativ şi stimularea economiei, trebuie luate în 2018, anul viitor fiind unul în care trebuie să existe investiţii masive în toate zonele din economie. „Sunt analize care se fac la Ministerul Finanţelor Publice pentru a vedea exact în limita prevederilor europene ca să nu avem probleme pe ajutor de stat, care ar fi posibilele scenarii”, a explicat Eugen Teodorovici.
Doar doi din zece întreprinzători susțin amnistia fiscală
Dacă într-o primă fază ministrul a precizat că amnistia se referă atât la persoanele juridice, cât și la persoanele fizice, ulterior Teodorovici și-a nuanțat declarația, menționând că de ștergerea datoriilor vor beneficia doar firmele. El a pus accent și pe faptul că această măsură fiscală nu trebuie să aducă frustrare în rândul celor care sunt cu plata datoriilor la zi. În același timp, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că proiectul trebuie analizat cu atenţie pentru a nu induce ideea amânării plăţii datoriilor către stat. „Eu spun cu foarte multă hotărâre şi cu mult drag şi cu multă prietenie: ăsta este un act care se adoptă şi nu se vorbeşte foarte mult”, a spus Dragnea.
Conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), doar doi din zece întreprinzători susţin amnistia fiscală, cu toate că peste 44% ar avea un interes personal în declararea voluntară a veniturilor nefiscalizate. În ceea ce priveşte efectele care ar putea fi generate de adoptarea măsurii de amnistie fiscală, 46% din respondenţi au menţionat că această măsură este una controversată cu efecte multiple şi 30,2% că va avea efecte negative, doar 23,8% considerând că va avea efecte pozitive.
„Nu e nimeni confortabil cu astfel de măsuri de amnistie. Ştim foarte bine că sunt mare parte a celorlalţi contribuabili care îşi plătesc la timp, cu eforturi desigur, obligaţiile faţă de stat şi atunci faţă de ei nu este o măsură corectă”, a spus ministrul Finanţelor. El a menţionat că sunt multe companii de stat care au datorii istorice, cu zeci de mii de angajaţi, iar aceastea s-ar putea închide în câţiva ani dacă nu se iau anumite măsuri.
Capital a realizat clasamentul primilor 15 datornici la bugetul consolidat. Doar două companii din Top sunt companii private, aflate în insolvență sau faliment, restul fiind companii la care statul sau autoritățile locale dețin pachetul majoritar.
Cel mai mare datornic este Compania Națională a Huilei, cu obligații restante de 5,2 miliarde de lei la 31 martie 2018, conform datelor ANAF. Suma datorată este cu 39% mai mare decât cea înregistrată la 30 septembrie 2017. Din suma totală datorată peste un miliard de lei reprezintă penalitățile și dobânzile aplicate la obligațiile restante principale.