Mai multe televiziuni, ziare și agenții de știri europene, interzise în Rusia

Televiziuni și site-uri interzise în Rusia! Televiziunea Digi24 și site-ul digi24.ro sunt interzise în Rusia începând de astăzi, alături de alte zeci de publicații europene. Şi alte două posturi TV româneşti sunt vizate de această decizie.

Aceasta este riposta Moscovei după ce Uniunea Europeană a restricționat trei instituții de propagandă ale Kremlinului în spațiul comunitar. Potrivit Ministerului rus de Externe, cele 81 de televiziuni, ziare și agenții de știri din Europa, acum interzise în Rusia, sunt acuzate de răspândirea de informații false.

Pe lista publicată marți de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova figurează 81 de publicații europene, inclusiv Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País (Spania), La Stampa, La Repubblica (Italia), Le Monde, Liberation (Franța), precum și canale pan-europene precum Politico și EUobserver.

Pe această listă se află și trei televiziuni din România: ProTV, Digi24 și B1TV.

„Ca răspuns la decizia luată de Consiliul UE la 17 mai de a interzice „orice activitate de difuzare” a trei mass-media rusești (RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, introducem contramăsuri de restricționare a accesului de pe teritoriul Federației Ruse la resursele de difuzare ale unui număr de instituții media din statele membre ale UE și operatori media la nivelul UE care difuzează în mod sistematic informații false cu privire la desfășurarea unei operațiuni militare speciale”, au transmis oficialii ruși.

tv, televizor, telecomanda
Televiziunile din România care au devenit interzise în Rusia / SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit Ministerului rus de Externe, partea rusă a avertizat în mai multe rânduri și la diferite niveluri că „hărțuirea jurnaliștilor autohtoni din motive politice și interdicțiile nefondate impuse presei ruse în spațiul UE nu vor trece neobservate”.  Iar „în ciuda acestui fapt, la Bruxelles și în capitalele europene s-a ales calea escaladării, forțând Moscova să ia contramăsuri în oglindă și proporționale cu o altă interdicție ilegitimă.

Responsabilitatea pentru o astfel de evoluție a evenimentelor revine exclusiv conducerii Uniunii Europene și țărilor din această asociație care au susținut o astfel de decizie”, a subliniat instituția.

Oficialii au declarat că, dacă restricțiile asupra presei rusești vor fi ridicate, Moscova își va reconsidera decizia privind operatorii media sancționați marți.

CPI a emis mandate de arestare pe numele doi importanți oficiali ruși

Tot marți, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru Serghei Șoigu, fostul ministru al Apărării din Rusia, și pentru Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse.

Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv pentru ordonarea atacurilor rusești împotriva unor ținte civile și pentru cauzarea de daune populației civile și obiectivelor civile. Mai multe puteți citi aici.