Mica recalculare a pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat lista veniturilor nepermanente luate în considerare în cadrul procesului "micii recalculări" a pensiilor.
Mica recalculare a pensiilor. Începând cu 1 septembrie, aproximativ 4 milioane de pensionari au beneficiat de o creștere a pensiei. Această majorare a fost, în medie, de 500 de lei, astfel că pensiile au crescut de la 2.200 de lei la peste 2.700 de lei. Tot de la acea dată a început și „mica recalculare”.
Pensionarii care au avut venituri nepermanente pot depune adeverințe la Casa de Pensii pentru a demonstra acest lucru. Conform legii, doar persoanele pensionate înainte de 2001 pot depune aceste documente. Cei care se conformează vor beneficia de recalcularea pensiilor până la 1 martie 2025.
Casa de Pensii a transmis că „noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”.
Lista veniturilor nepermanente luate în calcul la mica recalculare a pensiilor
Casa de Pensii a făcut publică lista veniturilor nepermanente care vor fi luate în considerare în cadrul procesului de mică recalculare a pensiilor. Acestea sunt:
- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
- indemnizaţiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Costurile documentelor necesare recalculării:
- tarif administrativ în vederea soluționării cererilor – 101 de lei;
- tarif pentru întocmirea unui certificat cu grupă de muncă – 45 de lei pentru fiecare an;
- tarif eliberare certificat cu grupă de muncă – 14 lei pentru fiecare an;
- tarif pentru întocmirea unui certificat cu venituri – 81 de lei pentru fiecare an;
- tarif eliberare certificat cu venituri – 27 de lei pentru fiecare an;
- tarif eliberare copii – 5 lei.
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025
Noua lege a pensiilor stabilește că majorarea pensiilor va fi calculată în funcție de rata inflației, plus jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut. Totuși, există și alți factori care trebuie luați în considerare.
În prezent, valoarea punctului de referință este de 81 lei, iar începând cu 1 ianuarie 2025, aceasta va fi ajustată cu rata inflației din 2023, de 10,4%, la care se adaugă jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut pe țară, estimată la aproximativ 2%. Astfel, majorarea va fi de aproximativ 12,5%.
Totuși, Legea 360/2023 precizează că majorarea punctului de referință nu va depăși media inflației din 2022 și 2023, adică 12,1%. Prin urmare, valoarea punctului de referință va fi ajustată de la 81 lei la aproximativ 90 sau chiar 91 lei. Mai multe puteți afla aici.