O gură de oxigen sau o rampă de lansare? Vorbim de oferta publică a Romgaz Mediaș, așteptată de mii de investitori de pe piața locală. Și nu numai: atât brokerii, cât și Bursa de Valori București (BVB) au nevoie maximă de o companie ca Romgaz. Și atunci, se pune întrebarea, ce va fi, în caz de succes, oferta Romgaz, o gură de oxigen care să justifice existența BVB într-o perioadă nefastă sau o rampă de lansare pentru piața de capital din România? Dacă ne luăm după subscrierile investitorilor mici, putem spune fără îndoială, că este un punct de plecare pentru o perioadă mult mai bună a bursei. Cererea pentru Romgaz din partea investitorilor mici arată că bani există în piața noastră și sunt disponibili pentru plasamente în acțiuni la bursa de valori, cu condiția ca oferta să fie profitabilă și compania puternică.
La ora plecării în tipar a revistei, erau cunoscute doar cererile procesate de către investitorii mici. Care ajunseseră la o suprasubscriere de 1.700%, cu un total de acțiuni subscrise de 146 miloane acțiuni, în condițiile în care tranșa destinată investitorilor mici cuprindea doar 8,67 milioane acțiuni din totalul de 57,8 milioane titluri scoase la vânzare de Ministerul Economiei. Cel mai surpinzător lucru este că cererea investitorilor de retail (care a inclus și ordine de milioane de euro) depășește întreaga ofertă și nu oricum, ci mai mult de dublu.
Statul câștigă spre 400 milioane euro
Deși ne puneam întrebări dacă piața va reuși să acopere întreaga ofertă, care are valoarea între 310 milioane euro și 415 milioane euro, cererea pentru doar 15% din ofertă a ajuns la peste un miliard de euro. Enorm și neașteptat, mai ales după eșecul înregistrat de Adeplast. Se pare însă că investitorii au așteptat listarea Romgaz cu mult interes, altfel nu se justifică cererea atât de mare. Oricum, interesul investitorilor mici rămâne surprinzător, la fel și sume angajate pentru acțiuni. Este important totuși să precizăm că o mare parte a banilor reprezintă garanții bancare, din care vor fi retrase doar sumele aferente acțiunilor alocate.
Putem spune fără probleme că oferta se va încheia cu succes, deși nu cunoaștem încă nivelul subscrierilor investitorilor instituționali. Statul și-a rezervat dreptul de a majora tranșa investitorilor mici în cazul în care instituționalii nu se vor arăta foarte interesați, ceea ce înseamnă că în cazul unor titluri nesubscrise de cărte investitorii instituționali români sau străini, acestea vor ajunge la investitorii de retail, dar nu mai mult de 25% din oferta totală.
Mai mult, merită urmărit cât de mare va fi interesul investitorilor străini, mai exact cei care ar terbui să cumpere certificate globale de depozit (GDR) de pe bursa din Londra, unde statul a stabilit că poate vinde maximum 66% din ofertă. Deși nu se mai poate pune la îndoială succesul ofertei, va fi interesant de văzut cum se va face împărțirea acțiunilor în cazul în care va exista suprasubscriere pe toate tranșele.
„Știm că lumea investițiilor globale este diversificată“, spune Ludwik Sobolewski, director general al BVB. „Ne este cunoscut faptul că, în această etapă decizivă pentru tranzacție, un număr semnificativ de investitori de renume sunt interesați să participe și să cumpere acțiuni Romgaz.“
Este de așteptat și ca statul român să primească o valoare mai apropiată de 400 milioane euro, adică nivelul maxim al ofertei, decât de 300 milioane. Interesant este și faptul că, după cum arată cererea investitorilor mici, statul român nici nu avea nevoie să desfășoare o ofertă dublă,. la București și la Londra, fiind suficientă piața locală pentru a acoperi oferta. Din păcate, la felul în care s-a mișcat piața de capital în ultimii ani, era greu de spus cu certitudine că investitorii locale sunt atât de deschiși (și au bani de ordinul sutelor de milioane de euro) pentru o ofertă precum cea a Romgaz.
Mai mulți investitori decât la BVB
Incredibil ar mai putea fi un lucru: numărul investitorilor mici care au subscris sare de 10.000, conform ordinelor plasate, adică mai mult decât numărul investitorilor activi de la BVB, care se învârte în jurul a 8.000. Spunem incredibil deoarece ar putea însemna că piața are suficienți investitori potențiali, cu cash disponibil pentru acțiuni, numai că BVB și brokerii nu știu cum să îi atragă.
Deocamdată, rămâne să mai aflăm care va fi prețul final de atribuire a acțiunilor, care depinde de subscrierile investitorilor instituționali. În funcție de acest preț vom avea și o evoluție mai bună sau mai puțin bună a acțiunii odată ce va fi listată.
Spre exemplu, analiștii de la Tradeville au calculat o valoarea intrinsecă a acțiunii de 25,5 lei și un preț de 28,8 lei pe o perioadă de tranzacționare de 12 luni. Cum prețul din ofertă s-ar putea să fie chiar mai mare de 28,8 lei, ar reieși că evoluția cotației Romgaz (simbol SNG) va fi negativă. Este însă greu de prevăzut cum va reacționa piața, care de cele mai multe ori este irațională și nu ține seama de evaluări. Ceea ce înseamnă că titlurile Romgaz ar putea foarte bine să depășească, la cota bursei, și prețul maxim din ofertă.
1,1 miliarde euro este valoarea subscrierilor investitorilor mici locali la oferta Romgaz, dublu față de valoarea IPO
153 milioane acțiuni Romgaz au fost cerute de micii investitori, în condițiile în care aveau rezervate doar 8,67 milioane acțiuni
Pieţele de capital şi bursele de valori, prin faptul că sunt pieţe de întâlnire eficiente, contribuie la creşterea economică şi la crearea locurilor de muncă. Ludwik Sobolewski, director general, BVB.
"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 44 a revistei Capital din săptămâna 4 -10.11.2013"