Nu există risc de holeră pe litoralul românesc, indică toate datele şi analizele oficiale
Sâmbătă, 17 iunie, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a transmis foarte clar că pe litoralul românesc NU există risc de holeră, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.
În ciuda zvonurilor și informațiilor nefondate care s-au perpetuat în ultimele zile în rândul turiștilor și în mass-media, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care monitorizează calitatea apei în perioada estivală, a anunțat că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră în Marea Neagră, transmit reprezentanţii ministerului într-un comunicat oficial.
„Românii nu au niciun motiv să își anuleze vacanțele pe litoralul românesc! Știu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiștilor în ultimele zile pe căi neoficiale.
Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în țara noastră.
Situația este atent monitorizată de autorități – Institutul Național de Sănătate Publică, DSP Constanța și DSP Tulcea. Turiștii sunt în siguranță!
Pe cei care sunt îngrijorați cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a adăugat şi ministrul Ștefan Radu Oprea.
Zvonurile au venit după tragedie umanitară şi ecologică din Ucraina, generată de distrugerea barajului Kahovka
Toate aceste informaţii privind o eventuală contaminare cu holeră, care nu se confirmă, au apărut după distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina.
Autoritățile din România, responsabile de siguranța în domeniul sănătății publice, care monitorizează atent calitatea apei de îmbăiere în sezonul estival (1 iunie – 30 octombrie) prin sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populații, au precizat că nu există date neconforme la nivelul ţării noastre.
Nu a existat nicio vreo alertă transmisă pe canalele oficiale ale instituțiilor europene și internaționale – EWRS (ECDC) și IHR (OMS), precizează INSP. Instituțiile și autoritățile române de resort comunică permanent. Situația este sub control, iar toate informațiile de interes pe acest subiect vor fi transmise pe canalele oficiale, mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Ministrul Ștefan Radu Oprea a mai transmis că instituţia pe care o conduce va rămâne „un real partener pentru industria turismului din România” şi, alături de mediul asociativ de profil, va promova „destinațiile locale și ne vom coordona eforturile pentru a combate propagarea informațiilor false care ar putea să afecteze turismul intern”.