În cursul zilei de marți, 31 ianuarie, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de la Riga, că relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia ar trebui să fie la minim după ce țara condusă de Vladimir Putin a invadat, neprovocată, Ucraina.

Lituania și-a redus deja relațiile cu Moscova încă din primăvara anului trecut, după ce s-a descoperit că trupele lui Putin au făcut un adevărat masacru printre civilii din Bucea, o suburbie a Kievului.

Recent, atât Estonia cât și Letonia au decis să reducă reprezentanța diplomatică din capitala Federației Ruse. În timp ce ambasadorului Estoniei a fost expulzat de către ruși, ambasadorului Letoniei i s-a cerut să plece mai devreme decât era prevăzut.

În cadrul conferinței de presă au fost prezenți și miniștrii de Externe din Letonia, Edgars Rinkevics, Estonia, Urmas Reinsalu și Polonia, Zbigniew Rau. Aceștia au semnat o declarație referitoare la cooperarea regională.

Acești miniștri au precizat că sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebui să aibă voie să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, nici măcar sub un steag neutru.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia împărtășesc o experiență istorică similară

În declarația respectivă, cei patru oameni politici arată că Estonia, Letonia, Lituania și Polonia „împărtăşesc o experienţă istorică similară de agresiune şi opresiune severă din partea regimurilor totalitare revizioniste de-a lungul mai multor decenii ale secolului XX”.

„Din cauza trecutului nostru comun, ne-am dezvoltat o înţelegere similară a ameninţărilor potenţiale, precum şi hotărârea de a ne consolida securitatea, de a ne proteja independenţa şi integritatea teritorială”, se menţionează în document.

Ministrul polonez de externe a afirmat, la rândul său, că simpatia ţării sale faţă de statele baltice se datorează faptului că acestea „au fost, de asemenea, victime ale imperiului rus”, ceea ce explică sprijinul special acordat Ucrainei.

„Cele patru ţări ale noastre au furnizat cele mai multe arme, muniţii şi echipamente Ucrainei, în raport cu PIB-urile lor”, a spus Rau.

Ministrul polonez a subliniat că, pe lângă sprijinul material, Varşovia a încercat să „atragă atenţia asupra ameninţării ruse pe flancul estic” în Europa „cu declaraţii în foruri precum Uniunea Europeană, NATO şi ONU”.

Ministrul eston a spus că rezultatul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este de „importanţă existenţială” pentru ţările baltice şi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă şi de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a alunga armata rusă de pe teritoriul său.

Totuşi, întrebat despre posibilitatea ca Polonia să furnizeze avioane Ucrainei, Rau a spus doar că problema livrărilor de avioane „este în discuţie”.

El a mai spus că se aşteaptă ca relaţiile cu Rusia să rămână îngheţate în viitorul previzibil, cu posibilitatea de a le reface doar dacă Moscova îşi retrage trupele din Ucraina, plăteşte despăgubiri şi îi predă unui tribunal internaţional pe toţi cei responsabili pentru decizia de a declanşa războiul.