Executivul lituanian este cel de-al treilea guvern european care se confruntă cu legea în urma sprijinului acordat operaţiunilor agenţiei, după ce Macedonia şi Polonia au fost deja acuzate de încălcarea regulilor CEDO.

Parlamentul lituanian a recunoscut că CIA a înfiinţat două închisori cu ajutorul SSD, serviciile de securitate ale ţării. Una se afla într-un centru de echitaţie dintr-un sat situat în apropiere de capitala Vilnius, iar cealaltă într-o fostă casă de oaspeţi din Vilnius. Raportul parlamentului nu a putut stabili însă dacă în cele două închisori au fost detinuţi suspecţi de terorism.

Potrivit unor informaţii din presa americană, CIA a operat o închisoare secretă şi în centrul Bucureştiului, generând speculaţii că şi România s-ar putea confrunta cu proceduri juridice la CEDO.

Procesul împotriva Lituaniei a fost intentat de un bărbat născut în Arabia Saudită care susţine că a fost ţinut într-o închisoare secretă în Lituania. Abu Zubaydah vrea ca CEDO să-l recunoască drept victimă a torturii şi detenţiei secrete. El spune că i s-a aplicat simularea înecului şi a fost supus la alte tehnici de tortură, inclusiv nuditatea forţată, privarea de somn şi închiderea în cutii mici.

Agerpres