Lituania și Polonia au cerut, mai exact, ca pe „lista neagră” a Uniunii Europene să fie inclus și grupul energetic Rosatom, cu scopul de a reduce cooperarea UE cu sectorul nuclear din Rusia.
„Este tot mai dificil să ajungi la unanimitatea necesară în UE pentru sancţiuni suplimentare. Totuşi, noi vom propune un nou pachet ambiţios”, a spus un diplomat european, citat de agenția de presă Reuters.
Și Belarusul ar putea fi sancționat de către Uniunea Europeană
El a adăugat, de asemenea, că noul set de sancţiuni europene, care va avea 10 pagini, ar urma sa fie gata până în 24 februarie, data exactă când se împlineşte un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina.
Se preconizează că sancțiunile vor viza și Belarusul, țară care a fost folosită de Rusia drept platformă pentru atacarea Ucrainei şi unde din octombrie Moscova a desfăşurat trupe pentru exerciţii comune cu armata belarusă.
Ucraina a cerut deja ca Uniunea Europeană să includă și grupul energetic Rosatom în viitorul pachet de sancțiuni, însă această măsură nu s-a putut lua până acum pentru că a întâmpinat opoziția Budapestei.
Motivul ar fi faptul că Ungaria are patru reactoare nucleare construite de Rusia și plănuiește să mai adauge două, care ar urma să fie construite chiar de către Rosatom.
În prezent, pe „lista neagră” a Uniunii Europene în ceea ce privește invazia rusă din Ucraina figurează 1.300 de persoane și 120 de entități. Sancțiunile economice în vigoare vizează sectoare din comerţ, transporturi, energie, servicii bancare, media şi apărare.
Potrivit diplomaților europeni, noul set de sancţiuni este menit să pună capăt comerţului cu diamante între Belgia şi Rusia şi să interzică schimburile comerciale cu bunuri care pot fi utilizate în scopuri militare.
SUA cer Serbiei să impună sancțiuni împotriva Rusiei
Statele Unite ale Americii consideră că Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa contra Ucrainei, a declarat vineri la Belgrad consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet.
„Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite. Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal”, a afirmat Chollet în faţa presei de la Belgrad după o vizită efectuată în capitala Serbiei.
Acesta a spus că „Serbia a făcut câţiva paşi importanţi” pentru a condamna la ONU agresiunea rusă declanșată de Putin pe 24 februarie, dar că SUA vor colabora cu Belgradul pentru ca autorităţile sârbe să sprijine mai mult Ucraina.