Primele locuri la masa investitiilor imobiliare din Romania au fost ocupate la inceput de companii din Austria, Israel, Turcia si Statele Unite. Acum isi “aseaza tacamurile” firme din Lituania sau India, dar si o serie de investitori autohtoni. Consortiul lituanian Europa Group, sosit in Romania in urma cu un an si jumatate, a achizitionat deja patru locatii in Bucuresti unde urmeaza sa-si dezvolte proiectele. Discutia cu Serghei Cicala, director executiv pentru Romani
Primele locuri la masa investitiilor imobiliare din Romania au fost ocupate la inceput de companii din Austria, Israel, Turcia si Statele Unite. Acum isi “aseaza tacamurile” firme din Lituania sau India, dar si o serie de investitori autohtoni.
Consortiul lituanian Europa Group, sosit in Romania in urma cu un an si jumatate, a achizitionat deja patru locatii in Bucuresti unde urmeaza sa-si dezvolte proiectele. Discutia cu Serghei Cicala, director executiv pentru Romania, despre planurile lituanienilor are loc intr-o cladire veche situata in centrul istoric al Capitalei, in imediata apropiere a Palatului Voievodal. “Imobilul in care ne aflam urmeaza sa fie transformat intr-un hotel de patru stele. Investitia se va ridica la circa 16-18 milioane de euro, inclusiv costul achizitiei, iar lucrarile vor dura peste un an de zile”, spune Cicala, care precizeaza ca hotelul va dispune de 50 de camere, restaurant si sali de conferinte.
Locuinte si hotel, cu bani proveniti din Lituania
Valoarea totala a investitiilor prognozate de lituanieni pe piata romaneasca va ajunge la circa 140 de milioane de euro, iar in cazul in care apar noi oportunitati, membrii consortiului sunt dispusi sa suplimenteze bugetul pana la nivelul de 200 de milioane de euro. “Am decis sa venim si sa investim aici pe termen lung, deoarece piata imobiliara romaneasca are un potential imens”, explica Cicala.
Pe langa hotel, lituanienii vor construi mai multe ansambluri rezidentiale cu apartamente de lux, care vor avea la parter spatii comerciale si birouri. City Center Residence, un ansamblu de sase blocuri cu 104 apartamente, va fi ridicat pe locul fostei fabrici Appolo, in zona Parcului Carol. Investitia se va ridica la 18 milioane de euro, iar apartamentele vor dispune de finisaje de calitate superioara. La subsolul blocurilor va fi amenajata si o parcare cu 100 de locuri. Lucrarile de constructie au inceput deja, urmand sa fie fianlizate in circa 16-18 luni. “Preturile vor pleca de la 1.200 de euro/mp si vor ajunge si la 2.000 de euro/mp. Vanzarea apartamentelor se va face prin intermediul departamentului de resort al firmei”, precizeaza Cicala.
Un alt proiect, care vizeaza construirea a circa 90-100 de apartamente, va fi pus in opera tot in Capitala, in zona strazii Popa Tatu. Investitia se va ridica la aproximativ 16 milioane de euro, iar lucrarile vor incepe la sfarsitul anului.
Cel mai mare proiect dezvoltat de cei de la Europa Group, a carui valoare va fi de circa 80 de milioane de euro, urmeaza sa fie executat in zona Splaiul Independentei si va include atat spatii de birouri si spatii comerciale, cat si locuinte.
si indienii sunt interesati de piata imobiliara din Romania. Compania Asmita va pune la bataie 150 de milioane de euro pentru construirea de locuinte situate in blocuri turn. Primul ansamblu, Asmita Gardens, va fi dezvoltat pe un teren de 27.000 de metri patrati in zona Mihai Bravu din Bucuresti si va cuprinde sapte cladiri, fiecare cu cate 16 sau 24 de etaje, dezvoltate in doua etape. Cele 780 de apartamente vor avea unul, doua sau trei dormitoare.
Complexul va avea doua etaje pentru parcare, cu aproximativ 20.000 de metri patrati, sala de fitness, jogging si spatii comerciale. Pretul de achizitie porneste de la circa 1.000 de euro pe metru patrat.
Piata imobiliara damboviteana a devenit in ultimii ani un fel de “El Dorado” pentru foarte multe dintre firmele care isi desfasoara activitatea in domeniu. Societati si fonduri de investitii din toate colturile lumii au inceput sa aloce Romaniei un loc important pe harta viitoarelor plasamentelor imobiliare. Venit parca sa intareasca aceasta evolutie a sectorului imobiliar autohton, un studiu realizat de PriceWaterhouseCoopers si de o companie de real estate din Marea Britanie si facut public de postul de televizune Channel 4 plaseaza Romania pe primul loc intr-un top al celor mai profitabile 20 de state europene in ceea ce priveste profitul prognozat pentru urmatorii zece ani, obtinut in urma tranzactiilor imobiliare. Randamentul investitiilor in sectorul imobiliar este prognozat de Amanda Lamb, expert in evaluarea proprietatilor, la 414% in urmatoarea decada. Ea isi bazeaza previziunile privind cresterea accelerata a preturilor proprietatilor imobiliare pe experienta pe care au avut-o tarile care au devenit membre ale UE. Specialista arata ca nivelul ridicat preconizat pentru investitiile in infrastructura reprezinta un alt element care va contribui la majorarea rapida a preturilor din acest domeniu.
Imobiliare made in Romania
• Grupul Pro Confort va investi 30 de milioane de euro pentru construirea unui ansamblu rezidential cu o suprafata totala de aproximativ 70.000 de metri patrati in zona cartierului Pipera din nordul Capitalei. Complexul Confort Residence va fi compus din 235 de vile si 60 de apartamente grupate in doua blocuri.
• Societatea Radox Bucuresti va aloca circa 12 milioane de euro in constructia unui ansamblu rezidential amplasat in zona de nord a Bucurestiului, format din circa 70 de locuinte. Un alt proiect imobiliar al firmei, estimat la 6-7 milioane de euro, vizeaza dezvoltarea de case in localitatea Domnesti.
• In centrul Timisoarei va fi ridicat primul complex de imobile de birouri de clasa A din oras in urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro. Dezvoltatorul proiectului este firma locala ModaTim, care activeaza in domeniul industriei textile.