Liturghiile publice de Crăciun au fost anulate în Olanda

Sursă foto: pixabay

Având în vedere pandemia de coronavirus, Biserica Catolică din Țările de Jos a anunțat că toate liturghiile publice din ajunul Crăciunului au fost anulate, având în vedere că acestea atrag oameni în număr destul de mare.

Liturghia de la miezul nopţii de Crăciun atrage în mod tradiţional mulţimi mari, ceea ce nu ar fi un lucru responsabil în timpul stării actuale de lockdown, a anunţat Conferinţa episcopală olandeză într-un comunicat.

Liturghiile vor fi oficiate fără public şi difuzate la televizor şi online.

Slujbele din alte zile din perioada Crăciunului vor putea avea loc cu participarea a maximum 30 de persoane, care vor trebui să poarte măşti în biserică şi nu vor avea voie să cânte, conform comunicatului.

Olanda, măsuri după modelul Germaniei

Premierul Mark Rutte a anunţat luni seară că o perioadă de carantină de cinci săptămâni va intra în vigoare săptămâna aceasta în Olanda în încercarea de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, cea mai severă măsură adoptată până acum, informează AFP şi EFE.

Presa olandeze informează că premierul olandez a organizat luni întâlnire de urgență pentru a discuta creșterea rapidă a numărului infecțiilor cu coronavirus, la care a invitat șefii tuturor partidelor politice din Parlament.

„Olanda se va închide timp de cinci săptămâni”, a declarat Rutte într-o intervenţie televizată de la sediul guvernului din Haga, în faţă căruia erau adunaţi protestatari.

„Nu avem de-a face cu o simplă gripă aşa cum cred oamenii din spatele nostru”, a comentat prim-ministrul olandez situaţia, referindu-se la protestatari.

Cetăţenilor olandezi li se recomandă să rămână acasă şi să primească maximum două persoane pe zi, a spus premierul, adăugând că aceste măsuri vor dura până pe 19 ianuarie.

Acest anunţ a fost făcut deoarece numărul contaminărilor a înregistrat o creştere bruscă şi bilanţul deceselor a depăşit 10.000.

În ciuda restricțiilor, olandezii s-au aglomerat și ei în centrele comerciale, țara înregistrând o creștere a numărului celor infectați după Sfântul Nicolae.

De la începutul pandemiei Olanda a înregistrat peste 600.000 de cazuri și 10.000 de decese.