UPDATE Guvernul Ciolacu 2 a primit vot de încredere în Parlament
Cabinetul Marcel Ciolacu 2 a trecut de votul din Parlament. A primit 240 de voturi „pentru”. S-au înregistrat şi 143 de voturi „împotrivă”. Era nevoie de minim 233 de voturi favorabile.
UPDATE Parlamentul votează învestirea noului Guvern al României. Mesajul lui Kelemen Hunor
Iată ce a transmis unul dintre liderii noii coaliţii de guvernare, Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR.
„Este un context deosebit de complicat. Ne aflăm în mijlocul unei crize politice majore, suprapusă pe o criză bugetară și încă o criză generată de contextul internațional. Scena mondială este dominată de incertitudini.
Criza de încredere care amplifică polarizarea societății. Cetățenii din România sunt revoltați și așteaptă soluții. UDMR este conștient de acest lucru și își asumă răspunderea. Guvernul trebuie să fie sincer și transparent! Nu mai putem cheltui pe datorie. Trebuie să investim în IMM-uri, trebuie să ajutăm mediul de afaceri și totodată să ajutăm tinerii, familiile.
În absența acestor măsuri, declinul demografic al României se va accentua. Acest Guvern trebuie să vină cu HG pentru organizarea alegerilor prezidențiale, cel târziu înainte de săbătorile de Paște. Orice tergiversare va adânci sentimentul de neîncredere al românilor.
Provocările sunt mari, această misiune nu este imposibilă, dar este nevoie de foarte multă muncă și foarte multă răbdare”, a spus astăzi liderul maghiarilor.
UPDATE Atacuri din partea USR şi S.O.S. România
„Am vrut adevăr și reforme și am găsit exact opusul la discuțiile pentru guvernare. Tot ați luat jumate, tot v-ați pierdut legitimitatea, de la o majoritate de 60% ați scăzut la 34%. (…)
Ceaușescu rânjește cumva de acolo din iad când vede că la 35 de ani de la Revoluție că trăim tot în minciună. Votul asupra unui nou guvern ar trebui să fie mereu o speranță. Dar vă întreb ce speranță să aibă românii tot cu Iohannis la Cotroceni, tot cu Ciolacu premier și acum vreți să ne aduceți și fantoma lui Crin Antonescu și să ni-l băgați pe gât.
Ceaușescu zâmbește din iad când vede o nouă nomenclatură și noi securiști care se agață de putere”, a spus Cătălin Drulă, fost preşedinte al USR.
Mesaje dure la adresa coaliţiei au venit şi din partea S.O.S. România, formaţiunea condusă de Diana Șoșoacă. Mai mulţi parlamentari ai acestui partid au luat cuvântul. Iată câteva dintre declaraţiilor acestora:
„Faceți o guvernare pe fugă cu care vreți să păcăliți lumea întreagă. Nu vă gândiți că veți păți cu guvernarea așa cum s-a întâmplat cu prezidențialele. Nu mai suntem un stat de drept, suntem spitalul de nebuni a unui cetățean. Luați-vă guvernul și fugiți în 5 secunde. Guvernul vostru ține de alte vremuri”, a spus Clement Sava, senator.
„Nu putem vota, nu poți vota un guvern ilegitim. Suntem într-o lovitură de stat în desfășurare”, a acuzat Dumitru Coarnă.
UPDATE Mesajul lui Daniel Zamfir
Daniel Zamfir, liderul senatorului PSD, a subliniat cât de important este votul de astăzi pentru un nou Guvern.
„Nu există de la Revoluție încoace un vot de învestitură cu o mai mare încărcătură decât cel de astăzi. Oricât de perfomant va fi acest guvern, și nu mă îndoiesc că va fi, răspunderea pe care o poartă excede sferei perfomanței economice.
Dincolo de ingerințele devoalate de CSAT, manevrele de pe TikTok, răul acesta a fost alimentat și de veșnicele certuri, atacuri, dinamitarea unui guvern bun din interior. Dragi colegi din coaliție, răspunderea noastră este întărirea construcției pe care o vom șubrezi dacă vom continua să o lovim, aceasta este democrația versus extremism, ură și persoane mesianice.
Avem obligația să oferim o guvernare performantă și să recâștigăm încrederea oamenilor. Ne-am dat mâna acum, să avem grijă să nu ne-o mai sucim la spate”, a spus social-democratul de la tribuna Parlamentului.
Ştirea iniţială
Plenul Camerei Deputaților și Senatului s-a reunit luni, 23 decembrie, pentru a acorda votul de învestitură noului Guvern al României și pentru a aproba programul său. Ședința a început cu imnul național. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 302 parlamentari din totalul celor 465.
Coaliția de guvernare va fi formată din PNL, PSD, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale. Noul Guvern va avea 16 ministere, dintre care 8 vor fi de la PSD, 6 de la PNL și 2 de la UDMR. Noul Guvern va fi condus de Marcel Ciolacu și va include următorii miniștri:
- Cătălin Predoiu – Ministrul Afacerilor Interne și vicepremier
- Tanczos Barna – Ministrul Finanțelor și vicepremier
- Marian Neacșu – Vicepremier fără portofoliu
- Cseke Attila – Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
- Bogdan Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
- Sorin Grindeanu – Ministrul Transporturilor și Infrastructurii
- Radu Marinescu – Ministrul Justiției
- Angel Tîlvăr – Ministrul Apărării Naționale
- Daniel David – Ministrul Educației și Cercetării
- Natalia Intotero – Ministrul Culturii
- Emil Hurezeanu – Ministrul Afacerilor Externe
- Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății
- Florin Barbu – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
- Sebastian Burduja – Ministrul Energiei
- Mircea Fechet – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
- Simona Bucura Oprescu – Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale
Marcel Ciolacu a prezentat planul de guvernare
„Vin astăzi în fața dumneavoastră cu un program de guvernare pentru următorii patru ani, un program care să răspundă provocărilor economice și sociale pe care le avem în față. România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la București. Acolo sunt cele mai importante companii românești și acolo sunt investite și multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor!
Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern și de coaliția parlamentară care îl susține. Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală. Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara țării, de dușmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor fi echitabile pentru toți competitorii și că voința românilor – și nu algoritmii rețelelor sociale – vor decide președintele României!
Doamnelor și domnilor, eu nu cred că în această sală există politicieni pro-europeni și politicieni anti-europeni. La 35 de ani de la Revoluția în care românii și-au dat viața pentru libertate și pentru democrație, mi-e greu să cred că cineva își dorește să ne întoarcem în dictatură. În acești 35 de ani, România s-a schimbat radical. La fel, și viața românilor!
Suntem membri NATO, UE și recent am aderat complet la spațiul Schengen! Iar nimeni nu vrea să piardă tot ce am dobândit până acum! Știu sigur că toți suntem reprezentanți ai românilor, care ne-au legitimat prin votul lor să luptăm pentru România. Eu refuz să cred că milioanele de români din diaspora, care trăiesc de ani buni conectați la civilizația europeană, sunt anti-europeni! Este un non-sens!
Doamnelor și domnilor, eu am înțeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că este un vot generat de sărăcie, așa cum s-a spus. Și am văzut reputați analiști care au pus degetul pe rană: România nu mai este o țară săracă! Problema nu e una de INEGALITATE, ci de INECHITATE într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică și socială, cu o clasă de mijloc care crește constant. Și îmi permit să citez acum dintr-o asemenea analiză care mi-a atras atenția pentru că surprinde exact esența problemei.
În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (și din ce în ce mai minoritară) cu putere economică și cu prestigiu social, și o categorie majoritară (și din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puțin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când ești sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai ești sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu! Iar concluzia este că, în România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparține exclusiv clasei educate”, a spus liderul social-democraților.
Parlamentarii AUR au afișat pancarte pe care scria „Simulacru de guvern”
La începutul ședinței, parlamentarii AUR au afișat pancarte pe care scria „Simulacru de guvern”.
„Nu cred că vreodată în istoria noastră post-decembristă am avut audieri în patru ore. Nu înţelegem pentru ce această grabă”, a declarat liderul AUR, George Simion, nemulţumit de timpul care i-a fost alocat pentru discurs.
„Suntem într-o situaţie dificilă pentru tânăra noastră democraţie şi aş vrea să fac un apel la dumneavoastră domnule preşedinte al Senatului şi la toţi preşedinţii de partid să păstreze echilibrul complicat între putere şi opoziţie (…) Ce s-a întâmplat astăzi în comisiile parlamentare a fost o bătaie de joc”, a adăugat el.