Criza financiară a lovit şi averile celor mai bogaţi 300 de români. În primul rând, au fost afectate proprietăţile imobiliare, a căror valoare a început să scadă încă de la sfârşitul anului trecut. Sunt lovite acum şi afacerile: milionarii au credite, multe contractate pentru cumpărarea de active imobiliare, iar acum plătesc cu greu ratele.Ionuţ Popescu, director onorific al Capital: „Bogaţii sunt mai afectaţi de criză decât oamenii obişnuiţi” „Anul&n
Criza financiară a lovit şi averile celor mai bogaţi 300 de români. În primul rând, au fost afectate proprietăţile imobiliare, a căror valoare a început să scadă încă de la sfârşitul anului trecut. Sunt lovite acum şi afacerile: milionarii au credite, multe contractate pentru cumpărarea de active imobiliare, iar acum plătesc cu greu ratele.
Ionuţ Popescu, director onorific al Capital: „Bogaţii sunt mai afectaţi de criză decât oamenii obişnuiţi”
„Anul 2009 e o lecţie de supravieţuire nu doar pentru cei bogaţi, ci şi pentru cei care trăiesc din salariu. Însă cei bogaţi sunt mai afectaţi decât cei care trăiesc din salariu. Au cumpărat terenuri acum câţiva ani sperând că valoarea acestora va creşte la nesfârşit. În multe cazuri, au contractat şi credite. Acum s-au trezit că sunt foarte îndatoraţi. Pentru un om de rând, care are un apartament, nu e atât de grav că valoarea a scăzut la 50.000 de euro. Însă un om de afaceri, care are de plătit rate la un credit de milioane de euro, este mai afectat”, a declarat Ionuţ Popescu în cadrul conferinţei de presă de lansare a „TOP 300”, ediţia 2009.
În plus, Popescu a explicat că, dacă în anii trecuţi, milionarii români puteau să-şi vândă afacerile pe zeci de milioane de euro, acum s-ar mulţumi să vândă şi la o valoare de zece ori mai mică.
Anca Chilom, coordonator „TOP 300”: „Marii perdanţi vin de pe piaţa de capital şi din imobiliare”
„Cei mai mari perdanţi sunt cei care au investit pe piaţa de capital, sector lovit de criză încă de la mijlocul lui 2008. Un alt sector foarte afectat a fost cel imobiliar, aşa cum se ştie, iar oamenii de afaceri care au avut investiţii masive în active imobiliare au suferit pierderi foarte mari. Au fost, însă, unii care hu au suferit pierderi, deoarece au reuşit să vândă până la venirea crizei sau care au dezvoltat investiţii fără a lua credite bancare. Gigi Becali a pierdut cel mai mult de pe urma crizei imobiliare, averea sa scăzând cu 70% faţă de 2007”, a declarat Anca Chilom, coordonator al ediţiei 2009 a „TOP 300 Capital”.
George Becali a coborât în acest an, de pe prima poziţie a Topului pe locul al 11-lea, averea sa diminuându-se considerabil. Dacă în „TOP 300” din 2008, Becali avea o avere de 2,5 miliarde de euro, în acest an acesta a rămas doar cu 650 – 700 de milioane de euro. Aceasta valoare este cu mult mai mică şi comparativ cu clasamentul din 2007, când Capital estima valoarea bogăţiei acestuia la 1,95 miliarde de euro.
Ionuţ Negoiţă: „Se pare că nu suntem atât de afectaţi”
Ionuţ Negoiţă, care se află alături de fratele său Robert, pe locul 18 în „TOP 300” cu o avere de 350 – 380 de milioane de euro, susţie că actuala criză financiară nu le-a scăzut averile, cu toate că au investiţii şi în imobiliare. „Într-adevăr am fost afectaţi pe segmentul real estate însă scăderea de acolo a fost echilibrată de creşterile din celelalte activităţi”, a spus Negoiţă.
Ionuţ şi Rober Negoiţă ocupă aceeaşi poziţie în top ca şi în ediţia din 2008. Cei doi fraţi au afaceri în imobiliare, hoteluri, agrement şi mass-media.