Capital: Sunt putini oameni in Romania care isi permit sa refuze o oferta de salarizare de 70 de milioane lei lunar. Ce a influentat aceasta decizie?
Liviu Comaniciu: Oferta mi-a fost facuta de presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian Taropa. Acesta mi-a oferit salariul respectiv de fata cu mai multe persoane, inclusiv jurnalisti din presa locala, care au preluat ulterior informatia. I-am spus domnului Taropa chiar atunci, de fata cu toata lumea, ca suma mi se pare exagerata pentru pozitia pe care urma s-o ocup in cadrul regiei si i-am sugerat sa se mai gandeasca. Oferta a fost spontana, dar nu se putea pune problema sa accept o astfel de suma, avand in vedere situatia economica a firmei si a celorlalti angajati. Cred ca acceptarea unui salariu de 70 de milioane lei ar fi reprezentat o sfidare, un act imoral si lipsit de bun-simt, atat fata de subalterni si colegi, cat si fata de prieteni care, desi sunt bine pregatiti profesional, au castiguri mult mai mici. In plus, familia mea s-a descurcat pana acum cu venituri mult mai modeste.
Capital: Contractul de administrare incheiat dupa castigarea concursului de selectie va ofera posibilitatea suplimentarii veniturilor peste suma pe care ati refuzat-o ca salariu?
Liviu Comaniciu: In nici un caz. Contractul de manager a fost incheiat pentru o valoare bruta de 24 de milioane lei. Din aceasta suma ramane o valoare neta de circa 14 milioane lei, din care aproximativ patru milioane sunt oprite lunar ca garantie pentru indeplinirea obligatiilor pe care mi le-am asumat prin contract. Daca la sfarsitul anului rezultatele obtinute de Regia Apa Brasov sunt mai slabe decat parametrii stabiliti in contract, atunci voi pierde banii opriti ca garantie.
Daca rezultatele sunt cele stabilite in contract sau mai bune, atunci am dreptul de participare la profit, conform legislatiei in vigoare. Dar aceasta participare la profit nu depaseste 50% din suma pe care o primesc in prezent ca salariu.
Capital: In ce constau obligatiile asumate prin contractul de management?
Liviu Comaniciu: Sunt sapte criterii de performanta economica, din care cele mai importante sunt cresterea ratei profitului cu cinci procente fata de anul trecut, reducerea perioadei de colectare a creantelor, reducerea cheltuielilor cu personalul si a consumurilor de energie electrica. Se va calcula o medie a acestor criterii si pe baza mediei indeplinite sau nu se calculeaza, procentual, venitul managerului.
Capital: Dupa ce ati ocupat postul de manager au aparut si primele acuzatii din partea adversarilor, legate de anumite tranzactii comerciale care nu ar fi tocmai legale. Cat sunt de justificate aceste acuzatii?
Liviu Comaniciu: De fapt, nu este vorba de tranzactii comerciale, ci de un proiect in derulare, inceput anul trecut, care are in vedere un depozit ecologic si o constructie de dezhidratare a namolului. Proiectul se deruleaza in colaborare cu Agentia Nationala de Mediu din Danemarca, danezii participand financiar la achizitionarea de utilaje, iar noi la realizarea constructiei. Licitatia pentru constructie a fost castigata anul trecut de firma Prescon Brasov.
In noiembrie anul trecut, lucrarile de constructii au ajuns in faza etansarii cu folie speciala de polietilena. Constructorul ne-a prezentat facturi de achizitie a covorului de polietilena, iar noi le-am achitat, e drept, fara sa verificam la fata locului existenta marfii. Pentru ca vremea s-a stricat, colaboratorul danez nu a fost de acord ca folia sa fie aplicata pe suprafata uda, iar lucrarile s-au amanat pana in aceasta primavara. Cu doua saptamani in urma, am aflat ca Prescon a folosit o parte din banii platiti de regie in alte scopuri si nu a achizitionat intreaga cantitate de polietilena. Am hotarat ca pentru banii utilizati in alte scopuri sa le facturam o dobanda de 60% pe an, valoarea totala a dobanzii facturate fiind de 368 de milioane de lei. Concret, constructorul nu a fost corect, dar regia nu a avut de pierdut, deoarece dobanda acopera cheltuielile pe care trebuie sa le facem acum pentru achizitionarea restului de polietilena ce trebuie folosita.
Capital: Speculatiile in legatura cu acest incident au mers pana la anumite legaturi intre apartenenta la Partidul Democrat a patronului firmei Prescon, Ion Nicolae, dar si a „fractiunii Radu Vasile” din PNTCD local, fractiune in care se afirma ca sunteti implicat alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Adrian Taropa. Cum comentati aceste speculatii?
Liviu Comaniciu: Am auzit si eu de legatura dintre Ion Nicolae si Partidul Democrat, dar speculatiile de acest gen nu au relevanta. Eu am fost membru fondator al PNTCD Brasov, in 1990. Dar din 1991 nu am mai activat, de aproape zece ani nu m-a mai vazut nimeni pe la acest partid sau pe la vreun alt partid.
Activitatea profesionala si cea familiala nu mi-au mai lasat timp pentru politica. Deci speculatiile sunt total fara substanta. Niste „buni colegi” au aflat despre faptul ca eu am fost membru PNTCD si se folosesc de aceasta informatie pentru a ma discredita.
Membrii comisiei care m-au ales pentru a ocupa aceasta functie reprezinta tot esicherul politic, iar pe domnul Adrian Taropa l-am cunoscut personal numai dupa numirea mea in functie.
Capital: Cum se explica atunci tensiunile create tocmai de PNTCD, partidul al carui membru fondator sunteti?
Liviu Comaniciu: Este posibil ca aceste tensiuni sa fie create asupra unora dintre membrii comisiei care m-a numit ca manager la Regia Apa Brasov. De fapt, mai mult ca sigur, pentru ca in vechiul partid ramas este si un amic al meu, Radu Oanta, si probabil ca asa a gasit el de cuviinta sa rasplateasca relatia noastra.
Carte de vizita
Data si locul nasterii: 1947, noiembrie 11, sat Ludisor, comuna Voila Fagaras, jud. Brasov
Starea civila: casatorit
Activitate si experienta:
– 1976-1982 inginer, sef al Uzinei de apa Tarlung
– 1986-1987, inginer constructii hidrotehnice, la santierul Voila
– din 1991 pana in prezent lucreaza la Compania Apa – Brasov ca inginer principal, sef birou Tehnic, sef birou Productie, sef birou Activitati Exterioare, iar astazi, director general interimar la Compania Apa Brasov
Hobby:- sah, inot, calculatoare
Departe de imaginea unui manager cu personalitate puternica, Liviu Comaniciu este totusi unul dintre putinii oameni din Romania care lucreaza la stat si care si-a permis sa refuze un salariu de 70 de milioane lei. Omul nu doreste sa impresioneze. Dimpotriva, in cazul primirii unor oaspeti, prefera sa o faca direct, fara sa apeleze la secretara. Unii dintre angajatii Regiei Apa Brasov, unde este director general, sustin ca l-au vazut circuland cu mijloace de transport in comun, desi are la dispozitie automobil de serviciu. Si ca orice om simplu, se teme de influentele pe care interesele politice si economice locale le pot avea asupra carierei lui. Omologii lui care lucreaza la celelalte companii nationale de stat se tem ca Liviu Comaniciu va strica piata.