Liviu Dragnea reprezintă încă o forță politică. O informație explozivă arată cum un control pe care Curtea de Conturi ar fi vrut să-l facă la PSD pe tema utilizării subvenției de la stat a fost blocat. Concret, președintele Curții, Mihai Busuioc, considerat un apropiat al fostului lider PSD, a făcut în așa fel, încât acest control să nu mai aibă loc, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție.
Sursa citată a susținut că Busuioc a transferat oficial în iunie 2019 competența de control de la departamentul care a inițiat controlul la alt departament, considerat obedient, și a anulat protocolul încheiat cu Autoritatea Electorală Permanentă privind exercitarea controlului comun.
Pe de altă parte, Curtea de Conturi susține că instituția nu a demarat niciun control în 2018 la partidele politice. În răspunsul semnat de Mihail Cătălin Toderașcu, șef serviciu, Curtea de Conturi susține că protocolul cu AEP a fost anulat după ce Guvernul a modificat în luna mai, prin OUG, legea electorală, eliminând, între altele, obligativitatea efectuării de către Curtea de Conturi a controlului subvențiilor acordate partidelor politice, în mod simultan cu Autoritatea Electorală Permanentă.
Curtea de Conturi anunță, în răspunsul oferit celor de la G4Media.ro, că va realiza pe 26 august un control privind subvențiile acordate partidelor de la bugetul de stat ”în cadrul misiunii de audit financiar ce se va desfășura la Autoritatea Electorală Permanentă – instituție publică prin bugetul căreia se acordă subvențiile de la bugetul de stat către aceste formațiuni politice”.
Jurnaliștii susțin însă, că potrivit surselor din cadrul Curții de Conturi, Departamentul II din cadrul Curții de Conturi, condus de Dan Firtescu, a notificat PSD în 2018 că va demara controlul cu privire la utilizarea subvenției de la stat. Direcția II a verificat mereu subvenția primită de partide, deoarece are în competență de verificare și Ministerul Finanțelor, care alocă banii.
Surse din Curtea de Conturi susțin că președintele instituției, Mihai Busuioc, l-ar fi convocat pe directorul Alexandru Costache, care gestionează controlul la partide, și l-ar fi criticat și amenințat cu concedierea din cauză acțiunii de control la PSD.
Ulterior, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că demarează la rândul ei verificări pentru control comun. Actele ar fi fost repartizate la Direcția II, iar Busuioc i-ar fi cerut lui Firtescu să le răspundă celor de la AEP că va efectua controlul abia anul viitor, deci în toamna lui 2019.
Firtescu ar fi refuzat, deoarece controlul era deja inițiat și planificat pentru 2018, iar în plus apăruse problema dosarului penal lui Mircea Drăghici, trezorierul PSD, acuzat că a cumpărat din banii de subvenție o limuzină de care beneficia, în realitate, soția sa.
În consecință, președintele Curții de Conturi i-ar fi cerut lui Petru Lakatos, șeful Departamentului VIII, să amâne controlul. Busuioc ar fi introdus apoi în plenul curții propunerea de amânare a controlului la PSD, printre multe alte puncte pe ordinea de zi.
Apoi, în iunie 2019, tot la inițiativa lui Busuioc, șeful Curții de Conturi a trecut competența de verificare a partidelor de la Departamentul III la Departamentul VIII. Motivarea ar fi fost că Departamentul VIII are în competența de verificare AEP. În plus, Busuoic a denunțat concomitent protocolul cu AEP, care a funcționat începând cu 2012 fără probleme.
Conform legii, Curtea de Conturi verifica modul de cheltuire a subvenției de către partide, iar AEP verifică dacă a fost corect stabilită, conform procentelor obținute de partide după alegeri.
În replică, Curtea de Conuri spune că protocolul cu AEP a fost denunțat pentru că legea electorală s-a schimbat. Astfel, la data încheierii protocolului cu AEP în 2012, legea prevedea ”exercitarea de către Curtea de Conturi a controlului privind subvențiile acordate de la bugetul de stat formațiunilor politice, în mod simultan cu Autoritatea Electorală Permanentă.”
Curtea susține că acesta a fost contextul în care Curtea de Conturi a decis, prin hotărârea 251 din 6 iunie 2019, cu unanimitate de voturi, încheierea valabilității protocolului încheiat cu AEP.
Curtea de Conturi precizează că își va exercita în continuare atribuțiile de control.
”Controlul privind subvențiile acordate de la bugetul de stat formațiunilor politice urmează a se realiza, începând cu data de 26.08.2019, în cadrul misiunii de audit financiar ce se va desfășura la Autoritatea Electorală Permanentă – instituție publice prin bugetul căreia se acordă subvențiile de la bugetul de stat către aceste formațiuni politice”, mai arată Curtea de Conturi.