Procurorul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea îl anchetează și pe Cîțu
Procurorii DNA (Direcția Națională Anticorupție) au anunțat că trei membri ai guvernului Cîțu vor fi anchetați în dosarul vaccinurilor. Se pare că ar fi vorba despre fostul premier Florin Cîțu și de foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Cei trei sunt vizați de DNA pentru presupuse fapte de complicitate la abuz în serviciu.
Surse apropiate investigației spun că dosarul achiziției de vaccinuri este instrumentat de procurorul George Adrian Matei. Fix același magistrat care l-a anchetat și pe fostul lider PSD Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive. Dragnea a fost condamnat în mai 2019 la trei ani și jumătate de închisoare în acest dosar.
Procurorul George Adrian Matei este cunoscut în România pentru activitatea sa în cadrul DNA. El a fost responsabil în mai multe investigații celebre.
Începând cu 1 noiembrie 2021, Matei a fost delegat pentru o perioadă de șase luni în funcția de procuror șef al Secției de combatere a corupției din DNA.
A intrat în DNA pe 15 martie 2016, după un interviu cu Laura Codruța Kovesi, fostul șef al DNA. Înainte de a se alătura DNA, Matei a lucrat la Parchetul Tribunalului București.
Recent, Matei a renunțat la procedura de numire în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor din corupție din DNA (Sectia I DNA), o funcție pe care o ocupă în prezent, dar cu delegare, începând din 4 iulie 2023 până la 3 ianuarie 2024.
În prezent, se pare că Matei este implicat în investigarea dosarului Vaccinurilor și a ultimului dosar al lui Marian Vanghelie. Același procuror l-a trimis în judecată pe Florian Bodog, fost ministru PSD al Sănătății.
În decembrie 2020, de Ziua Internațională Anticorupție, procurorul George Adrian Matei a fost premiat de Ambasada SUA la București.
Alexandru Nazare, demis pentru că nu a vrut să semneze contractul pentru vaccinuri
Alexandru Nazare a oferit, recent, un interviu în care vorbește despre motivul demiterii sale din funcția de ministru al Finanțelor. El susține că a refuzat să semneze contractul pentru vaccinuri anti-COVID, deoarece „nu era o achiziție justificată”.
Contractul valora un miliard de euro. Nazare explică faptul că, la acel moment, nu existau argumente pentru o astfel de achiziție.
„Am explicat la scurt timp ce s-a întâmplat. E foarte ușor. Nu era o achiziție justificată, nu existau elemente care să susțină achiziția. Nu a fost ședință de guvern pe vreun subiect să nu am intervenție legată de vaccinuri.
Le-am spus că nu se justifică numărul de doze, elementele justificative, modul în care se fac plățile. I-am solicitat să facem plățile din fonduri europene, nu din buget. Nu a existat un răspuns, cred că răspunsul l-ați văzut public. Nu vreau să vorbesc despre vreo condiționare. Există observațiile mele.
Ideea este că aceste fundamentări financiare ale unui act normativ trebuie luate mult mai în serios. Absența unui aviz de la Ministerul de Finanțe trebuie luată în calcul”, a declarat Alexandru Nazare pentru România TV.