Liviu Dragnea bagă pur și simplu România în faliment. Sunt acuzațiile grave făcute de un economist care tocmai a ieșit din politică. Fostul consilier personal al liderului USR, Dan Barna, vine cu cifre înfiorătoare. Andrei Caramitru pune la zid coaliția de guvernare PSD-ALDE și spune că supraviețuirea economică a României stă la agențiile de rating.
Caramitru devoalează un viitor extrem de periculos spre care se îndreaptă țara noastră. Vom lua drumul falimentar al Greciei. Este previziunea apocaliptică a lui Caramitru junior. „O să vă spun un secret despre care nimeni nu vrea să vorbească. Vina pentru supravieţuirea PSD-ALDE este la agenţiile de rating. Care fac o “analiza” şi spun dacă împrumuturile făcute de ei (pe banii vostri) sunt OK. Acelasi care spuneau ca împrumuturile sunt OK înainte de criza financiară din 2008 care a pulverizat economia globală.
Ce se întâmpla? Guvernul plăteşte aproape 5% dobândă (mult peste chiar Grecia) – pentru că riscul de faliment este enorm. Însă – agenţiile de rating spun pe hârtie ca riscul e mic – nu suntem încă la categoria “gunoi”. Dacă schimbau rating-ul, mult mai putini bani erau alocaţi de străini pentru plata pensiilor speciale şi TelDrumuri (multe fonduri nu au voie sa aloce bani in categoria “gunoi”), şi guvernul era fortat sa fie responsabil.
Aşa – fondurile au voie (de la agenţiile de rating) sa ii plaseze şi sunt plătiţi mult mai mult decât pentru orice “investitie” sigură. O şmecherie pe termen scurt. Aia care plasează banii îşi iau bonus bun anul ăsta. Cei care aveau deja banii plasaţi in titluri de stat nu pierd. PSD/ALDE mai stau şi pulverizează economia. Agenţiile de rating îşi iau comisionul (plătit de guvern deci de noi). Noi o încasăm ca ne îndatorează ăştia ca nebunii. O mizerie”, a scris Caramitru pe o rețea de socializare.
Doar în luna martie a acestui an Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 3 miliarde de euro în urma lansării unor noi serii de obligaţiuni. Suma aferentă emisiunii va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale. Dobânda ar fi de 2,2 miliarde de euro.