„Cu toate astea, dacă nu ne arestează pe toţi, sau mă rog, să mai rămână unii dintre noi care să încerce să dezbată în Parlament, pentru că încă în România legile se dezbat şi se aprobă în Parlament. Deocamdată”, a declarat Liviu Dragnea.
Referindu-se la recentele proteste de stradă, liderul PSD spune că trebuie ţinut cont de ceea ce doreşte întreaga societate.
„Trebuie să ţii cont de tot poporul român, din câte cred eu, şi cred că, înainte de toate, trebuie să ţinem cont de ceea ce se doreşte la nivelul întregii societăţii, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent că vor fi prezentate cu patimă sau cu mai puţină patimă, pentru că până la urmă Parlamentul decide. Şi, în final, preşedintele promulgă sau întoarce înapoi. Dar dezbaterea parlamentară va începe după ce vor fi ascultate toate argumentele şi sigur că acele argumente vor putea fi repetate şi în timpul dezbaterilor parlamentare. Nu vreau să comentez prea mult despre proteste, nu am înţeles foarte mult care era de fapt principalul motiv, dacă şi creşterea vârstei de acces în magistratură a reprezentat un punct de supărare pentru anumite instituţii, pentru mine chiar este foarte ciudat, adică totuşi un om care este pus să judece, să hotărască destinul altui om o poate face la o vârstă foarte fragedă, cred că în alte ţări nu se întâmplă aşa. Dar, sigur, dacă vor fi argumente foarte serioase, poate ducem accesul foarte jos, adică să fie şi mult mai tineri să aibă acces în magistratură”, a detaliat Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, ministrul Justiţiei a dat dovadă de respect pentru CSM.
„Omul a explicat foarte simplu – din ce am înţeles – că este vorba despre o dovadă de respect faţă de CSM, pentru că proiectele de lege trebuie să ajungă mai întâi la CSM în forma completă, pentru a face analiza şi a transmite un aviz către MJ şi abia după aia să iasă cu ele în public. În schimb, a putut să prezinte aceste principii fără să afecteze respectul pe care îl datorează CSM. Asta că a fost scos preşedintele din circuitul de numire – putem să punem şi altfel poate se doreşte reintroducerea CSM, pentru că, dacă ţinem minte, în 2004, în 2005, până să se schimbe de către puterea Macovei-Băsescu, CSM-ul numea procurorii şefi. CSM atunci a fost scos şi a fost introdus preşedintele, deci nu a fost din istoria daco-romană stabilit preşedintele României ca să numească procurorii şefi, ci a fost CSM, după care a fost scos CSM şi atunci nu a ţipat nimeni, CSM-ul nefiind un om politic, ci o instituţie care practic trebuie să reprezinte reperul echidistanţei în justiţiei. Eu, de exemplu, am avut un punct de vedere astă toamnă: nu am fost de acord cu această propunere, dar sunt dispus să ascult argumente, mi s-a părut exagerată supărarea preşedintelui, că aici nu vorbim de jucării juridice sau politice, aici vorbim de nişte principii. (…) Nu avem nimic împotriva preşedintelui Klaus Werner Iohannis, absolut nimic. Eu o să verific dacă, cumva, cineva din Parlament i-a luat prerogativa dlui Klaus Iohannis de a-l numi pe şeful DIPI, o să iau măsuri foarte rapid. Nu cred că preşedintele Iohannis numea şeful DIPI, dar, dacă se doreşte, poate îi dăm să numească toţi şefii de instituţii din România, poate ar fi mai multă coerenţă şi disciplină”, a susţinut Dragnea.
AGERPRES