Zi decisivă joi pentru Liviu Dragnea, care așteaptă cu ardoare o decizie importantă a CCR într-un caz care deosebit de interesant. O decizie favorabilă va fi încununată de un miting de protest cu zeci de mii de oameni și un prilej perfect pentru șeful PSD de a transmite noile planuri ale partidului.
Curtea Constituţională a României discută, joi, începând cu ora 10, sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, făcută de Florin Iordache, atunci când i-a ținut locul lui Dragnea la Camerei Deputaţilor. La termenul de miercuri, CCR a amânat cauza.
”În ziua de 10 aprilie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.e) din Constituţie şi ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum şi ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esenţă, în refuzul explicit al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea deliberării pentru data de 11 aprilie 2019, ora 10:00”, a anunţat, miercuri, Curtea Constituţională, printr-un comunicat de presă.
CCR a amânat ieri luarea unei decizii, din cauza unor tensiuni uriașe create în rândul magistraților. Astfel, cu toate că motivul oficial al amânării a fost dat de o problemă medicală invocată de judecătorul Petre Lăzăroiu, cel care este și raportor pe subiect, motivul real pare să fie, potrivit G4media.ro, cererea formulată de patru dintre cei nouă magistrați, printre care și Daniel Morar, de a se amâna dezbaterea, deoarece nu a existat timp pentru studierea argumentației.
Trebuie ținut cont și de faptul că PSD organizează vineri, la Craiova, un miting cu 40 000 de persoane, pentru a sărbători o eventuală decizie favorabilă la Curtea Constituțională. Dacă judecătorii CCR admit contestația depusă de Florin Iordache, asta ar însemna că acel complet care l-a condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive ar fi fost nelegal constituit și procesul ar trebui reluat.
Florin Iordache a reclamat la CCR ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.
PNL a cerut recent Curţii Constituţionale a României să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în perioada în care îl înlocuia pe Liviu Dragnea, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.
Sesizarea liberalilor care vizează Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi dezbătută în 7 mai de către judecătorii constituţionali.
În 21 iunie 2018, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.