UPDATE: Judecătorii au dat soluția ședinței de ieri în care s-a analizat plângerea fostului șef al PSD Liviu Dragnea, făcută împotriva Penitenciarului Rahova.
Soluția pe scurt
„În baza art. 56 din Legea nr. 254/2013 admite în parte contestaţia formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU în contradictoriu cu ADMINISTRAŢIA PENITENCIARULUI RAHOVA împotriva Încheierii nr. 282/2021 a Judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova.
Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: obligă Administraţia Penitenciarului Rahova Bucureşti să recunoască petentului zilele câştig din muncă pe care le-ar fi realizat în perioadele 02.07.2020-15.09.2020 şi 16.09.2020-28.01.2021, pentru care s-a constatat în mod definitiv încălcarea dreptului la muncă prin sentinţa penală nr. 1905/2020 a Judecătoriei Sectorului 5 şi prin sentinţa penală a Judecătoriei Sectorului 5, cu excluderea perioadei 12.12.2020-06.01.2021 (în care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Rahova), folosind acelaşi algoritm de calcul expus la pct. 1 în adresa emisă la cererea instanţei de Directorul Penitenciarului Rahova. Respinge contestaţia formulată de petent cu privire la perioada 12.12.2020-06.01.2021 (perioadă în care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Rahova), ca neîntemeiată. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.”, se arată în soluția dată de judecători.
Judecătoria Sectorului 5 a avut în analiză, vineri, o plângere a fostului șef al PSD Liviu Dragnea, făcută împotriva Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa de trei ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Liviu Dragnea se plânge instanței că direcțiunea penitenciarului nu ar fi acceptat dreptul acestuia la muncă timp de aproape 50 de zile, zile care dacă ar fi fost acceptate el ar fi putut primi avizul de eliberare condiționată al comisiei în luna februarie
Fostul șef de partid explică în actul din dosarul de la instanță că accesul la muncă reprezintă un drept al oricărei persoane încarcerate, iar acesta i-ar fi fost încălcat nejustificat de către decidenții penitenciarului. Prin acțiunea de vineri Dragnea încearcă să câștige aceste 49 de zile în care susține că ar fi vrut să muncească dar nu ar fi fost lăsat, zile ce ar putea fi luate în considerare în acțiunea sa principală din 27 aprilie prin care cere eliberarea condiționată, relatează știripesurse.ro
Instanța a rămas în pronunțare în acest caz. În 27 februarie Judecătoria Sectorului 5 a stabilit termenul pentru judecarea cererii de eliberare condiționată a fostului șef de la PSD.
În luna aprilie comisia de la nivelul Penitenciarului Rahova a stabilit că s-a s-au împlinit fracțiile din pedeapsă astfel că Liviu Dragnea poate fi eliberat condiționat cu acceptul instanțelor de judecată.
Dragnea a primit aviz favorabil pentru eliberarea condiționată
Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, a primit aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar pentru eliberare condiţionată. Comisia Penitenciarului Rahova au decis că Dragnea este reabilitat. Astfel, săptămâna viitoare, Liviu Dragnea se va prezenta în faţa instanţei de judecată cu cererea de eliberare condiţionată.
Liviu Dragnea a executat deja doi ani din cei trei ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, potrivit antena3.ro.
Liviu Dragnea se întoarce în PSD?
Trebuie precizat faptul că Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că Dragnea se poate întoarce oricând în partid, după eliberare.
Vasile Dîncu a răspuns că orice membru de partid care și-a ispășit pedeapsa se poate întoarce. El subliniază că nu a existat o tradiție în cadrul PSD de a-și aduce înapoi foștii președinți.
“Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid. Nu a existat o tradiție în cadrul PSD-ului de a-și aduce înapoi foștii președinți. Mai degrabă i-a dat afară din partid sau s-au autoexclus”, a spus Vasile Dîncu.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea