Adunarea generală a DNA a decis astăzi să sesizeze forurile internaționale cu privire la obstacolele cu care se confruntă activitatea instituției, ca urmare a Ordonanței de Urgență 7/2019.
De asemenea, pe site-ul DNA este afișat un mesaj care susține că instituția se află în pericol de a fi blocată de OUG 7, iar combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată:
Mutarea procurorilor anticorupție lovește dur în imaginea la nivel internațional pe care Liviu Drangea a încercat să o construiască la congresul socialiștilor europeni, având în vedere că doar cu câteva zile în urmă, președintele PSD i-a oferit asigurări lui Franz Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, cu privire la respectarea statului de drept de către puterea din România.
„Ca urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să transmită concluziile rezultate în urma votului, respectiv măsurile adoptate:
1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A
2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019
3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.
Citeste si Incălzirea globală a atins un ‘standard de aur’
4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă
5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.
6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.
În cursul ședinței, au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenți) necesare adoptării”, transmite DNA.