Este informația momentului. Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea a primit cea mai proastă veste. Judecătorii au decis să-i respingă cererea de eliberare condiţionată. Decizia este una definitivă, iar Dragnea poate formula o nouă cerere de eliberare de abia în luna august.
Sentința Tribunalului București de joi, 27 mai este definitivă. De menționat este faptul că, magistraţii au amânat pentru astăzi decizia privind eliberarea fostului lider PSD, în vreme ce procurorii au cerut respingerea cererii.
În cursul zilei de miercuri, Liviu Dragnea se apăra în fața judecătorilor suținând că pe toată perioada detenției nu a avut un comportament jignitor şi că, de fapt, a „cerşit” cursurile la care voia să participe.
Întrebat de judecători dacă a înțeles de ce a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul lider PSD a spus că ”a înțeles perfect.
Amintim faptul că Tribunalul București a dezbătut cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, urmând să dea decizia joi, 27 mai.
Chiar pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, chiar a doua zi după ce PSD-ul a pierdut alegerile europarlamentare.
Înainte ca decizia Tribunalului București să fie pronunțată, Gândul a obținut contestația DNA, care arată motivul pentru care Liviu Dragnea nu ar trebui eliberat din închisoare.
Motivul pentru care Liviu Dragnea nu trebuia eliberat din închisoare
Potrivit documentului, procurorii DNA susțin că fostul lider PSD „nu a reușit să demonstreze că pe parcursul perioadei de timp executate și-a îndreptat atitudinea către normele de conviețuire socială și ordinea de drept”.
În același timp, instanța de judecată era de părere că perioada de timp executată în spatele gratiilor nu a fost suficientă pentru ca persoana ca Liviu Dragnea să își însușească, în totalitate scopul preventiv și educativ al pedepsei, astfel ca în viitor să nu mai comită și alte fapte de natură penală, respingând cererea de eliberare condiționată fixează un termen de maxim un an în care condamnatul să-și intensifice eforturile în ceea ce privește formarea unei atitudini de respect față de valorile sociale și ordinea de drept, potrivit documentului DNA.
Totodată, se pare că judecătorii susțin că fiecare cetățean trebuie să fie conștient de consecințe în cazul în care încalcă legea penală, iar fostul lider PSD încă nu a ajuns în acest punct.
„Instanța a mai apreciat că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea patentului. Astfel, raportat la funcția de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetățean trebuie să fie conștient de consecințele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale”, se mai arată în document.