O fotografie postată pe o pagină de socializare îl suprinde pe Liviu Dragnea într-o ipostază șocantă. Poza a făcut vâlvă pe internet iar reacțiile nu au întârziat să apară.
Liviu Dragnea apare într-o ipostază șocantă exact în momentul în care instanța judeca dosarul „Protecția Copilului Teleorman”, în care șeful PSD a fost condamnat în primă instanță. Poza ar fi fost făcută, potrivit unor comentarii din presă, chiar de către un judecător, cu puțin timp înainte de procesul în dosarul.
Fotografia a apărut pe Facebook și a fost distribuită de jurnalistul Sorin Voinea. În poză, Dragnea apare în boxa acuzaților din sala de judecată a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Momentul este însoțit și de un comentariu al jurnalistului: „Când călăul-judecător face o poză cu victima, înaintea ghilotinei!”.
Poza a stârnit un val de comentarii atât pe internet cât și în spațiul public. Avocatul Toni Neacșu a precizat că fotografia nu avea cum să fie făcută de un judecător, așa cum s-a scris în presă.
”Pe cât de mitocănească este fotografierea în sala de judecată, încălcându-se astfel câteva reguli de conduită în instanță elementare, pe atât de mincinoasă este susținerea că aceasta ar proveni de la unul din judecătorii din complet. Afirmația este aberantă, jignitoare și complet falsă. Este rușinoasă pentru cel care a făcut-o”, a comentat avocatul.
În opinia sa, fotografia ar fi fost făcută într-una din pauze, când completul era retras spre deliberare. „Pentru oricine a stat 5 minute în viața lui într-o sală de judecată înțelege chiar din fotografie că în sală, la momentul efectuării pozei, nu era nici un magistrat, pentru că altfel nimeni nu și-ar fi permis să stea cu spatele la prezidiu și în acele poziții relaxate. De asemenea, este făcută din dreptul ușii de intrare în sală, acolo unde au stat buluc pe lângă jurnaliști serioși și o sumedenie de gură-cască sau alte specimene.
Cine a făcut această fotografie și a expus-o în spațiul public a încălcat pe lângă regulile expuse politicos de președintele completului la începutul ședinței și dispoziții legale privind dreptul la reproducerea propriei imagini, ori la protecția datelor personale.
Este un motiv suficient pentru că următoarele termene de judecată să se desfășoare cu respectarea strictă a Regulamentului în ce privește fotografierea și filmarea în sala de judecată, iar asta nu se pate garanta, atât timp cât bunul simț lipsește, decât printr-un control strict și o limitare a numărului celor ce participă la ședința de judecată.
Dacă nici la ÎCCJ nu se mai pot impune regulile de conduită în sala de judecată înseamnă că nu mai avem nici o șansă în fața țopârlăniei, golăniei și mitocăniei”, a comentat Toni Neacșu.