Şeful statului se află într-un război total cu actuala majoritate PSD-ALDE şi nu ratează niciun prilej de a-şi ataca adversarii politici. 
Iohannis i-a făcut praf, din nou, pe cei din coaliţie, într-un interviu acordat presei austriece. Iohannis spune că România poate exercita Preşedinţia Consiliului UE, chiar dacă Guvernul de la Bucureti nu este cel portivit. Mai mult, acesta îi atacă pe cei de la Putere în privinţa luptei anticorupţie.

„Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept din România, indiferent dacă sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine Guvernul PSD, este determinată să slăbească lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei. Eu susţin lupta anticorupţie. Din prima zi a mandatului meu, mi-am folosit puterea pe care mi-o dă Constituţia pentru a preveni intrarea în vigoare a unor legi care slăbesc sistemul juridiciar şi Codul Penal”, a declarat Iohannis pentru publicaţia Kurier.

Preşedintele spune că, deşi şi-ar fi dorit un alt Guvern, România poate asigura preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Este evident că ar fi fost de dorit să avem un Guvern mai bine pregătit, care ar fi profitat de avantajele acestei oportunităţi în favoarea României. Chiar şi în aceste circumstanţe interne dificile, putem să conturăm o preşedinţie bună a Consiliului UE. Dincolo de controversele şi ideile diametral opuse dintre mine şi Guvern pe tema justiţiei şi a statului de drept, sper că aceste dispute nu vor avea un impact negativ asupra exerciţiului preşedinţiei”, a precizat Iohannis.

Iohannis a vorbit şi despre priorităţile Bucureştiului la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE.

„Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre. Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni”, a mai spus Iohannis pentru publicaţia austriacă.