Liviu Mihaiu apără decizia luată de Victor Ponta în 2014

Liviu Mihaiu a afirmat că, în calitate de guvernator, ar fi acționat în mod similar pentru a salva capitala vecină de la o catastrofă. El a subliniat că ar fi relocat legal locuințele construite ilegal în lunca Dunării. De asemenea, Mihaiu a remarcat că cei care acuză de „trădare” sunt, de obicei, cei care susțin „Slava Ucraina”.

„Acuma, nah, ca guvernator vă zic, asta aș fi făcut și eu dacă s-ar fi pus problema să salvez de la o catastrofă capitala vecinilor.

Cu atât mai mult cu cât aș fi relocat legal niște locuințe construite de obicei, ilegal, fără autorizație, in lunca Dunării…

Și, culmea e că cei care urlă „trădare” sunt toți cu Slava Ucraina n suflet!”, a scris acesta pe Facebook.

Într-un articol din presa sârbă, se menționează că fostul premier român Victor Ponta a dezvăluit recent că, în 2014, în perioada în care ocupa funcția de prim-ministru, a luat o decizie crucială care a prevenit o inundație catastrofală la Belgrad. Potrivit sursei citate, acest gest a consolidat relațiile dintre Belgrad și București într-un moment dificil pentru regiune.

„Victore, mulțumim! Premierul român a salvat Belgradul de la dezastru: Mărturisirea candidatului la președinție a zguduit Balcanii!

Candidatul la președinția României și fost premier, Victor Ponta, a dezvăluit că, în 2014, pe când ocupa funcția de premier al guvernului, a luat o decizie care a prevenit inundarea catastrofală a Belgradului(…)

Acest gest al fostului premier român a consolidat și mai mult relațiile dintre Belgrad și București într-unul dintre cele mai dificile momente pentru regiune. Decizia sa rămâne memorabilă, ca un exemplu de act curajos și prietenos al unui politician care, într-un moment crucial, a pus solidaritatea mai presus de politică”, se arată în articol.

Ponta a decis deschiderea barajului Porțile de Fier în anul 2014

Fostul prim-ministru Victor Ponta a dezvăluit public că, în timpul inundațiilor istorice din mai 2014, a luat, împreună cu specialiștii, decizia de a deschide barajul Porțile de Fier, cu scopul de a preveni pierderi de vieți omenești în Serbia, care se afla în acel moment sub amenințarea unei viituri de proporții.

Ponta a explicat că decizia a fost una calculată și susținută de un acord româno-sârb semnat în 1987. El a subliniat că toate instituțiile competente au fost consultate înainte de implementarea măsurii, iar aceasta nu ar fi trebuit să aibă un impact semnificativ asupra teritoriului românesc. Totuși, în urma măsurii, au fost afectate peste 1.500 de hectare de teren din România, precum și localitățile Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate.

„Românii trebuie să știe că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe! În România, din fericire, am luat — alături de specialiști — măsurile necesare, iar viața niciunui român nu a fost în pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate.

În același timp, România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol. Un lider ia decizii rapide și corecte — și asta am făcut! Cei care acum mă acuză cu ură oarbă lucrau, în 2014, alături de mine în Guvern! Împreună am protejat românii și am ajutat vecinii! Și așa trebuie să facem și în continuare!”, a scris Ponta în pagina sa de Facebook.

Una dintre reacțiile cele mai vehemente a venit din partea poetului Mircea Dinescu, care l-a acuzat pe Victor Ponta de distrugerea proprietății sale de la Cetate, ca urmare a deciziei de a deschide barajul. Dinescu a amenințat cu un proces și a afirmat că va mobiliza alți țărani din satele afectate pentru a solicita despăgubiri. Mai multe puteți citi aici.