Pentru prima dată în ultimii trei ani, numărul angajaților cu contract de muncă l-a depășit pe cel al pensionarilor, mai exact 6,06 milioane salariați la 5,137 milioane pensionari, conform datelor prezentate de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
România are, în prezent, 6.060.000 de angajaţi şi 5.137.162 de pensionari, fiind pentru prima dată, în ultimii trei ani, când numărul celor care lucrează cu contracte individuale de muncă îl depăşeşte pe cel al pensionarilor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.
Ar fi totuși important de adăugat că în totalul de peste șase milioane de salariați se numără și peste 1,2 milioane funcționari publici sau angajați direct la stat, de la care taxele și impozitele înseamnă doar plimbarea banilor dintr-un buzunar în celălalt, nu sume primite în mod real precum cele de la salariații din sectorul privat.
„Pentru prima dată, după mulţi ani, în România, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor. Avem peste 6.060.000 de contracte individuale de muncă în plată, iar, în ultimii trei ani de zile, dacă e să comparăm aprilie 2012 cu august 2015, am putea spune că în Guvernul Ponta s-au creat 406.000 de noi contracte individuale de muncă. În contextul noului Cod Fiscal, anticipăm o creştere a numărului de angajaţi în următorii ani. De altfel, dacă ne uităm la situaţia contractelor individuale de muncă din ultimii trei ani de zile, vom vedea că atunci când s-au luat două măsuri importante pentru economie, respectiv reducerea CAS cu 5% şi reducerea TVA la alimente, totul a dus la creşterea contractelor individuale de muncă atât pe perioadă determinată, cât şi nedeterminată”, a spus Pop.
Potrivit ministrului delegat pentru Dialog Social, în prezent, în România, sunt înregistraţi 5.137.162 de pensionari.
Din datele oficiale ale Inspecţiei Muncii, prezentate recent de către ministrul Liviu Pop, din luna mai 2012 şi până în prezent, numărul contractelor pe perioadă nedeterminată a crescut cu 180.000, cel al contractelor pentru perioadă determinată, cu 225.000, contractele cu normă întreagă sunt mai multe cu 200.000 şi cu normă parţială, cu 204.000.AGERPRES