După ce, în 2014, volumul tranzacţiilor cu imobile comerciale (birouri, malluri, spaţii industriale) a depăşit 1,1 mld. euro, marcând cel mai bun an de la începutul crizei şi până acum, în acest an se aşteaptă depăşirea acestui rezultat, deoarece factorii macroeconomici şi politici optimişti favorizează investiţiile. Aceasta este prognoza lui Liviu Tudor, preşedintele Genesis Development.
Piaţa românească beneficiază de premisele necesare atragerii de noi investitori instituţionali, care sunt susţinuţi de bănci, fonduri de pensii sau companii de asigurări şi care constituie nucleul unei pieţe mature, este de părere Liviu Tudor. România a devenit atractivă pentru acest tip de investitori în perioada 2006-2008, când a atras câteva nume importante la nivel european precum Immofinanz, CA Immo sau Natixis, însă conservatorismul caracteristic acestor fonduri a determinat „îngheţarea“ activităţii lor locale în ultimii şase ani. Totuşi, deciziile luate de aceşti investitori în ultimele luni, cu privire la realuarea activităţii pe piaţa românească, sunt privite ca un semn de recăpătare a încrederii, care motivează şi alte categorii de jucători. Immofinanz a început, în decembrie anul trecut, procesul de extindere şi renovare al Iride Business Park din Pipera, cel mai mare parc de afaceri din ţară, iar CA Immo şi-a arătat în repetate rânduri, pe parcursul anului 2014, disponibilitatea de a demara un nou turn de birouri în zona Orhideea, unde deţine un teren încă de dinainte de izbucnirea crizei.
„România este la începutul dezvoltării pieţei instituţionale. Mă aştept ca în următorii trei-cinci ani să fie reluate investiţiile amânate în 2008. Este un moment psihologic determinat de un cumul de factori, începând cu stabilitatea politică şi macroeconomică a României şi încheind cu economia Europei de Est. Toţi aceşti factori par a avea un trend pozitiv şi influenţează în mod direct piaţa imobiliară. Suntem într-un areal de oportunităţi care favorizează investiţiile, inclusiv cele imobiliare“, explică preşedintele Genesis Development.
Potrivit acestuia, îmbunătăţirea factorilor economici va determina, în cele din urmă, şi companiile cu strategii conservatoare să înceapă noi dezvoltări sau să facă noi achiziţii imobiliare. În cazul investitorilor instituţionali, decizia de a face plasamente nu are neapărat legătură cu prezenţa pe o piaţă, ci cu atractivitatea indicatorilor economici.
Fenomen de exagerare
Liviu Tudor spune că piaţa spaţiilor de birouri, asupra căreia își concentrează atenţia, asistă la un fenomen de exagerare. „Au fost anunţate numeroase dezvoltări speculative sau bazate pe relocări, care vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil. Nu este cea mai inspirată strategie să se investească predominant în dezvoltări care doar mută chiriaşii dintr-un loc în altul“, remarcă omul de afaceri. Astfel de exemple sunt primul imobil din Green Court, dezvoltat de Skanska şi cumpărat de Globalworth, care va găzdui sediul Orange, turnul de birouri Bucharest One, unde se va muta Vodafone, şi Globalworth Campus din Pipera, unde o clădire va fi ocupată de Telekom România, ambele proiecte fiind în dezvoltarea Globalworth. Mutarea operatorilor telecom în noile sedii va lăsa în urmă suprafeţe însemnate neocupate.
În ceea ce priveşte dezvoltarea spaţiilor comerciale, Liviu Tudor consideră că investitorii vor opta tot mai mult pentru construcţii în oraşele medii şi mici, neexploatate imobiliar până acum.
Consultanţii imobiliari estimează stocul actual de birouri din Bucureşti la circa 2,2 milioane de metri pătraţi, iar gradul de neocupare la circa 14%. Fenomenul de exagerare observat de Tudor pe piaţa birourilor îl determină să fie precaut cu privire la începerea unui nou proiect. El ar face acest pas doar dacă ar avea deja contracte pentru circa 80% din suprafaţa închiriabilă, în contextul în care, anterior crizei, pragul minim practicat de acesta era de 50%.
„Cererea pentru noi spaţii de birouri poate veni atât din partea chiriaşilor existenţi, în cazul unor extinderi, cât şi din partea unui nou chiriaş, dacă vom câştiga un nou contract“, menţionează antreprenorul.
Speranţă în licitaţii
De regulă, multinaţionalele îşi exprimă public interesul vizavi de alegerea unui nou spaţiu, iar proprietarii de birouri participă cu oferte din care viitorul chiriaş o alege pe cea mai avantajoasă.
„Sperăm ca în 2015 să câştigăm noi licitaţii şi să avem astfel toate premisele necesare pentru a începe dezvoltarea unui nou proiect de birouri“, spune Liviu Tudor.
Omul de afaceri mai deţine aproximativ zece hectare de teren pretabil pentru construcţii de birouri, numai în Novo Park fiind posibilă dublarea suprafeţei de 72.000 mp deja existente. În ultimii ani de criză, proprietarul Genesis Development şi-a consolidat portofoliul de 150.000 mp deţinut în cadrul parcurilor West Gate şi Novo Park. Pe lângă cele două parcuri, compania mai deţine şi campusul studenţesc West Gate Studios, cu 925 de unităţi, iar veniturile generate de toate aceste proprietăţi au crescut în 2014 cu 2% de la 33 mil. euro. Noile extinderi ale chiriaşilor din cele două parcuri de afaceri indică pentru 2015 o uşoară creştere a încasărilor.
Liviu Tudor a investit până acum circa 300 mil. euro în cele trei active din portofoliul Genesis, iar datoriile sale au scăzut treptat de la peste 200 mil. euro la sub 100 mil. euro. Mai are 8-10 ani până la rambursarea integrală a creditelor accesate în vederea construirii Novo Park din Pipera şi West Gate din Militari. Anul trecut, Genesis Development a investit aproximativ 3,5 mil. euro în îmbunătăţirea celor două parcuri de birouri.
Omul de afaceri are o avere estimată la 250-260 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El a urcat pe poziţia 16 în topul celor mai bogaţi români. Tudor este şi secretarul general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.
300 mil. euro este investiţia care l-a transformat pe Liviu Tudor în cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri