‘Banii pentru pensii şi salarii ajung în acest an, chiar şi fără majorarea de accize de la 1 aprilie, dar nu ajung pentru toate investiţiile propuse, de exemplu. Bugetul este calculat pe 2,2% (deficit bugetar n.r.), include majorarea de accize pe tot anul, chiar dacă aplicarea acesteia a fost amânată cu 3 luni. Procentajul înseamnă circa trei miliarde de euro deficit. Anul acesta, în 2014 ne împrumutăm cu 10 miliarde de lei, deci cu 2,5 miliarde de euro mai puţin decât în 2013, pentru că am făcut deficite mai mici, pentru că ne împrumutăm la dobânzi mai mici şi pentru că ne împrumutăm pe termen mai lung. Trebuie să te împrumuţi pentru că ai un stoc de datorie şi un deficit care îţi creşte acel stoc de datorie’, a menţionat oficialul.
Pe de altă parte, Voinea a declarat că pensiile vor creşte în acest an cu aproape 4% din cauza inflaţiei înregistrate în 2012, coroborată cu jumătate din majorarea salariului mediu.
‘Puterea de cumpărare se raportează la venituri şi la inflaţie. Pensiile cresc acum cu aproape 4% (3,75%, n.r.) pe inflaţia din anul 2012, care a fost mai mare decât inflaţia din 2013, şi jumătate din creşterea salariului mediu. (…) s-au făcut lucruri pentru coşul de consum, cum ar fi scăderea TVA la pâine. A fost o măsură de creştere a puterii de cumpărare’, a spus Liviu Voinea. La finele lunii decembrie 2013, Liviu Voinea anunţa că majorarea efectivă a pensiilor va fi de 3,75% în 2014, iar punctul de pensie va ajunge la 791 de lei.
Introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru de carburant a fost amânată de la 1 ianuarie la 1 aprilie, după ce președintele Traian Băsescu a precizat că nu va aproba bugetul pentru acest an dacă Guvernul nu va renunța la această măsură.
"Bătălia mea este să nu se introducă acciza suplimentară pe carburanți din luna aprilie", a spus, la începutul acestei săptămâni, șeful statului, Traian Băsescu, la emisiunea "Evenimentul zilei", precizând că nu are niciun rost ca prețurile benzinei să motorinei să crească cu 43 de bani începând cu al doilea trimestru al acestui an.
“M-am bucurat că nu s-a scumpit benzina cu 53 de bani la 1 ianuarie”, a precizat Băsescu. El a spus că impactul creșterii prețurilor de la 1 ianuarie va fi unul limitat.
“Se poate și mai rău, însă unde va fi pierderea pe fond în inhibarea consumului. România are o mare problemă din perspectivă consumului intern, în 2013 nu a existat o creștere. Aici e și bătălia mea pentru neintroducerea accizei”.
“Eu de aceea m-am bucurat că a amânat cu trei luni, exact cât să nu mai poată fi introdusă (din cauza alegerilor europarlamentare)”, a mai spus șeful statului.
De ce au crescut prețurile la 1 ianuarie
Motivul pentru care benzina și motorina sunt mai scumpe de la 1 ianuarie: modificarea metodei de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflației din luna septembrie a anului precedent.
Astfel, pentru 2014, cursul de schimb utilizat la calcularea accizelor va fi cel de 4,5223 lei/euro de pe 1 octombrie 2012, indexat cu rata medie a inflației de 4,77%, din septembrie 2013, și nu cursul de 4,4485 de pe 1 octombrie 2013. Cu alte cuvinte, cursul utilizat la calculul accizelor va fi de 4,738 lei/euro, cu 4,77% mai mare decât cel utilizat pentru acest an și cu 6,5% mai mare decât cursul de 4,4485 lei/euro de pe 1 octombrie 2013, curs ce ar fi trebuit utilizat potrivit vechiului cod fiscal, dar și potrivit directivelor europene, la calcularea accizei.