Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, consideră că o creştere economică de 3,5-4% în 2012, conform previziunilor Fondului Monetar Internaţional, nu poate fi realizată decât prin creşterea consumului.
‘Creşterea economică de 1,5% estimată pentru 2011 vine după o scădere de 1,2% în 2010 ceea ce înseamnă că vom fi în situaţia de la sfârşitul anului 2009, iar orice creştere considerabilă în 2012, de 3,5-4%, nu poate veni decât din consum. O astfel de creştere economică se poate realiza doar prin creşterea consumului, iar o creştere a consumului se poate efectua doar prin măsuri electorale’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea.
Pe de altă parte, Voinea se întreabă care a fost reforma în România dacă aceasta a constat doar în creşterea TVA şi în tăierea salariilor bugetarilor.
‘În cazul creşterii salariilor bugetarilor ne punem o întrebare elementară: care a fost reforma în România? Dacă toată reforma a constat în creşterea TVA şi tăierea salariilor ce ne mai rămâne după aducerea salariilor la nivelul anterior? Practic, ne-am jucat de fapt cu inflaţia, respectiv am mâncat inflaţia din salariile reale şi am câştigat timp în care s-au folosit banii de la FMI. Ne-am împrumutat şi ni s-a triplat datoria publică în acest interval. Chiar dacă vor reveni salariile bugetarilor la nivelul dinaintea tăierilor din 2010, una era să ai 10 milioane de lei vechi în 2010 şi alta este să ai 10 milioane de lei vechi în 2012. Sunt aceeaşi bani, dar între timp inflaţia a fost de 15% adunată pe doi ani’, a precizat Voinea.
Analistul economic consideră că reformele structurale în domeniile cheie din România nu s-au realizat iar tot ceea ce s-a făcut au fost reforme de natură monetară.
‘Eu cred că trebuiau abordate reforme structurale în agricultură, energie şi sănătate, reforme care nu s-au realizat în România. Au fost doar unele de natură monetară sau bugetară, inclusiv reforma întreprinderilor de stat’, a mai explicat directorul executiv al GEA.
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a arătat, luni, că România va înregistra o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 3,5%-4% în 2012.
‘Nu am făcut modificări importante privnd proiecţiile. Activitatea economică se revigorează treptat şi anticipăm o creştere de circa 1,5% în 2011, susţinută de exporturi puternice, de un an agricol bun şi de reluarea graduală a cererii interne. În 2012, creşterea PIB va continua trendul ascendent de 3,5%-4%’, a spus Franks.
Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială au prezentat, luni, concluziile misiunii cu privire la progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.
Aceasta a fost cea de-a doua misiune de evaluare din acordul stand-by de tip preventiv încheiat de organismele financiare internaţionale cu ţara noastră.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
FMI a pus la dispoziţia României două tranşe, din noul acord, în valoare de 67 milioane euro şi respectiv 480 milioane euro.
SURSA: Agerpres