Livrarea vaccinului rusesc în UE nu va fi posibilă prea curând. Care este explicația

rusia vaccin

MOSCOW, RUSSIA - JULY 31, 2020: The first vaccine to prevent coronavirus infection is developed by the Gamaleya Federal Research Centre for Epidemiology. Gam-COVID-Vac is a viral vector two-component vaccine based on human adenovirus. Dmitry Kurakin/Health Ministry of the Russian Federation/TASS

Autoritățile rusești transmit că vaccinul Sputnik V nu ar putea să fie livrat în Uniunea Europeană mai devreme de mai-iunie. Șeful Fondului pentru investiţii directe din Rusia a explicat că acest lucru este posibil numai după ce vaccinările în masă sunt finalizate.

Livrarea vaccinului rusesc în UE nu va fi posibilă prea curând. Kirill Dmitriev, şeful Fondului pentru investiţii directe din Rusia, a declarat pentru postul de televiziune de stat Rossiya 24 că „marile livrări în UE sunt posibile numai după ce vaccinările în masă în Rusia sunt finalizate”, conform dpa-international.com

Fondul este cel care gestionează marketingul internaţional al Sputnik V, care este deja aprobat şi utilizat în numeroase ţări. Vaccinul care se administrează în două doze nu a fost încă autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizarea în Uniunea Europeană.

Livrarea vaccinului rusesc în UE nu va fi posibilă prea curând

Sputnik V, dacă ar fi aprobat, ar putea ajuta blocul comunitar să facă faţă deficitului de vaccinuri, care a dus la apariţia unei nemulţumiri tot mai mari în rândul celor 27 de state membre.

În ultimele zile au existat discuţii între Moscova şi EMA privind chiar depunerea de către Fond a cererii de autorizare a Sputnik V, subliniază sursa menționată.

„Sperăm că cererea noastră va fi analizată în scurt timp şi că nu vor fi invocate argumente politice în această procedură, iar cererea va fi evaluată pe baza faptelor”, a transmis Dmitriev.

Vaccinul Sputnik V are o eficienţă de peste 91% împotriva COVID-19, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet săptămâna trecută. Rezultatele plasează vaccinul rusesc la aproape aceeaşi eficacitate cu vaccinurile Moderna şi BioNTech/Pfizer.

Țările din Europa încep să apeleze la vaccinurile din Rusia și din China

După ce campania de vaccinare a Uniunii Europene a început să stagneze, alte țări din Europa au apelat la alte variante de vaccinuri, cele din Rusia și China. Astfel, UE, care depinde total de serurile aprobate de EMA, stagnează, cu o rată de imunizare de aproximativ 3%. Între timp, Serbia a administrat deja vaccinul asiatic unui procent de 7,7% din locuitorii săi.

Întârzierile în livrările de vaccinuri occidentale în Europa au devenit o oportunitate pentru Rusia și China, care își folosesc remediile anti-Covid pentru a câștiga influență în centrul și sud-estul continentului. Toate acestea, în ciuda faptului că vaccinurile lor sunt încă departe de a fi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care pentru moment a aprobat trei seruri: de la BioNtech / Pfizer, Moderna și AstraZeneca.