Livrările de gaz, oprite definitiv! Gazprom a forțat Guvernul din Moldova să introducă stare de urgență

gaze

Sursa: Dreamstime

Compania energetică din Rusia, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, a forțat Guvernul din Republica Moldova să introducă stare de urgență în sectorul său energetic. Decizia a fost luată după ce Gazprom a respins cererea țării respective de a reeșalona plata gazelor din ianuarie.

Livrările de gaz, oprite definitiv! Gazprom a forțat Guvernul să introducă stare de urgență

În acest context, vicepremierul Andrei Spînu a explicat faptul că Republica Moldova poate să plătească doar 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari. Astfel, Guvernul din Chișinău a informat că va cere Parlamentului joi să introducă starea de urgență, ceea ce îi conferă guvernului puterea de a gestiona sectorul energetic, precum trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării și utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul, conform informațiilor transmise de reuters.com

Amintim că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că vânzările de gaze rusești către Republica Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și țara respectivă.

„Gazprom va opri livrările de gaz”

De asemenea, Moldova și Gazprom au convenit un contract pe o durată de cinci ani, începând din 1 noiembrie. Potrivit termenilor din contract, acordul necesită o plată anticipată până în data de 20 a fiecărei luni.

„Gazprom a avertizat ieri că, dacă nu plătim avansul până pe 20 ianuarie, va opri livrările de gaz”, a mai spus premierul moldovean Natalia Gavriliță, scrie sursa menționată.

Fosta republică sovietică a mai introdus o situație de urgență în sectorul energetic timp de 30 de zile la sfârșitul lunii octombrie. La momentul respectiv, Gazprom a amenințat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Republica Moldova, sprijinită de România

Anterior, Klaus Iohannis a subliniat faptul că România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de puternică, formată din limba și literatura română, cultura tradițională şi istoria.

Afirmațiile sale au fost făcute publice la evenimentul la care noul ambasador al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, şi-a prezentat scrisorile de acreditare. În timpul discuţiilor de la Palatul Cotroceni, oficialii au vorbit despre iniţierea unor noi proiecte în 2022, pe lângă cele deja existente.

Mai mult, preşedintele nostru a vorbit despre necesitatea unei conlucrări mai ample între ministerele de resort din România și Republica Moldova, astfel încât să fie create interacţiuni pe multiple zone, iar „lucrurile să fie puse pe note”.

„Este necesar să trecem de la faza declaraţiilor la fapte concrete”, a spus Iohannis. În plus, acesta s-a arătat optimist că reuniunea celor două Guverne, preconizată pentru începutul lui 2022, va da un impuls nou în colaborarea bilaterală.

Ambasadorul Victor Chirilă a apreciat evoluţiile relaţiilor româno-moldove pe plac politic și economic. Acesta a menţionat că este necesară implementarea Parteneriatului Strategic între cele două țări, fiind „sinonimul integrării europene a ţării noastre”.