Livrările de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel

Livrările de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, în ciuda faptului că Guvernul de la Moscova a decis că își va reduce exporturile de petrol până la finalul anului.

Între 17 august și 17 septembrie, media naţională a livrărilor de petrol din Rusia a urcat la 3,34 milioane de barili pe zi (bpd), reprezentând o creştere de aproximativ 465.000 bpd, faţă de media națională de luna trecută. Avansul a fost înregistrat în special în porturile rusești de la Marea Baltică şi Marea Neagră.

Majorarea exporturilor de petrol din Rusia a venit pe fondul preţului ridicat al ţiţeiului, în urma cererii robuste, a reducerilor grupului OPEC+ și a reducerii Arabiei Saudită, ce s-a angajat să își menţină producţia sub nivelul de nouă milioane de barili pe zi până la finalul anului. Vă amintim că aceasta este cea mai redusă ţintă de producţie din 2011 până acum, excluzând pandemia provocată de coronavirus.

În ciuda acestui fapt, Rusia va prelungi reducerea exporturilor de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finalul anului „pentru a menţine stabilitatea şi echilibrul pe piaţa petrolului”, a anunţat recent vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, relatează Bloomberg.

Alexander Novak
Alexander Novak (SURSA FOTO: Wikipedia)

Prețul petrolului a explodat!

Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel al anului în această săptămână. Specialiștii spun că preţurile ţiţeiului ar putea atinge 100 de dolari pe baril înainte de sfârşitul acestui an.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional au fost tranzacţionate vineri, la Londra, în declin cu 0,3% în scădere la 93,46 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au fost puţin modificate, la 90,09 dolari.

Contractul Brent şi WTI au închis joi la cele mai înalte niveluri ale anului. Este a treia săptămână pozitivă consecutivă.

Această creștere vine pe fondul aşteptărilor crescânde pentru o ofertă mai strânsă, după ce Arabia Saudită şi Rusia au luat măsuri pentru a reduce livrările globale şi şi-au extins măsurile de reducere a producţiei de petrol până la sfârşitul anului. Liderul OPEC, Arabia Saudită, a declarat pe 5 septembrie că îşi va prelungi reducerea producţiei de 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul anului, iar liderul non-OPEC, Rusia, s-a angajat să reducă exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi până la sfârşitul anului. Ambele state au spus că îşi vor revizui lunar reducerile voluntare.