La numai șase săptămâni de când a devenit premier, Lizz Truss este deja presată să demisioneze, chiar și de membri ai Partidului Conservator. Motivul ar fi instabilitatea economică în care se află în prezent Marea Britanie.
După numai șase săptămâni de când a devenit premierul Marii Britanii, Lizz Truss este deja presată să demisioneze din funcție. Printre cei care își doresc ca ea să plece de pe Downing Street se numără chiar și membri ai Partidului Conservator, potrivit CNBC.
Pe 23 septembrie, Lizz Truss și fostul său ministru de Finanțe, Kwasi Kwarteng, au anunțat un pachet fiscal, un fel de mini-buget. Aceste măsuri au provocat tulburări ale pieței, de la o scădere a lirei sterline la panică la fondurile de pensii și o mustrare publică venită din partea Fondului Monetar Internațional.
Planurile au fost modificate și după aceea aruncate la gunoi, inclusiv renunțarea la planurile de eliminare a creșterii impozitului pe profit, renunțarea la planurile de eliminare a unei categorii de impozitare pe venit și scurtarea garanției pe energie, menită să subvenționeze facturile la energie pentru consumatori și întreprinderi, de la doi ani până la șase luni.
Jeremy Hunt a fost cel care a anunțat cele mai recente planuri, la numai trei zile după ce a fost numit ministru de Finanțe. Din luna iulie, este a patra persoană care ocupă acest post.
Membri ai Partidului Conservator cer demisia lui Truss
Membri ai Partidului Conservator, din care provine Truss, cer în mod deschis demisia sa. Se zvonește că aproximativ 100 de membri au trimis prim-ministrului scrisori de cenzură.
Angela Richardson, deputatul conservator pentru Guildford, a declarat pentru Times Radio că ”nu mai este sustenabil” ca Lizz Truss să rămână în funcție, iar Jamie Wallis, deputatul conservator pentru Bridgend, i-a scris o scrisoare prin care îi cere să demisioneze.
”Vă cer să renunţaţi din funcţia de prim-ministru deoarece cred că nu mai aveţi încrederea ţării sau a partidului parlamentar. Este lucrul corect de făcut pentru a asigura stabilitatea, securitatea şi prosperitatea oamenilor cărora le datorăm totul”, scrie Wallis în scrisoarea sa.
Keir Starmer, liderul Partidului Laburist de opoziție scrie pe Twitter: ”Tories nu mai au un mandat din partea poporului britanic”.
Partidul Laburist a cerut de asemenea ca Truss să se confrunte cu controlul parlamentarilor, după ce vineri, în cadrul unei conferințe de presă, a răspuns la numai patru întrebări din partea reporterilor.
”Liz Truss trebuie să răspundă cel puţin [întrebărilor] de la parlamentarii care reprezintă familiile ale căror mijloace de existenţă le pune în pericol”, a declarat Starmer.
Lizz Truss, criticată de către bănci
Actualii membri ai Parlamentului nu sunt singurii care își doresc demisia lui Lizz Truss. Fostul ministru de Finanțe George Osbourne a spus în cadrul emisiunii „The Andrew Neil Show” depsre actualul premier că ”cel mai probabil rezultat este că va cădea înainte de Crăciun”.
Politicile lui Truss și inversările acestora au stârnit reacții și din partea băncilor.
”Nu este uşor să vedem cum Truss – al cărei mandat este acum în zdrenţe – poate continua ca prim-ministru pentru mult timp. Nu am fi surprinşi dacă parlamentarii conservatori o vor presa pe Truss să demisioneze în [următoarele] zile. Cu mai bine de doi ani până la alegerile generale (ianuarie 2024), Partidul Conservator poate decide că cea mai bună posibilitate de a rămâne la putere este să treacă rapid mai departe cu un nou lider”, spun analiștii de la Berenberg Bank.
Aceștia au pus sub semnul întrebării încrederea care poate fi acordată întregului Partid Conservator.
”Întrebarea fundamentală aici este dacă vreun lider conservator poate oferi o direcţie economică credibilă. Suntem din ce în ce mai nesiguri. Implicaţia este că premierul Truss se confruntă acum cu presiuni între partidul său, pe de o parte, şi pieţe, pe de altă parte. … Credem că va avea loc probabil o instabilitate suplimentară a pieţei”, spun aceștia într-o notă de analiză.