Rusia, la un pas să ajungă principalul exportator de gaz natural lichefiat către Europa, în detrimentul SUA. Cum se explică această situaţie neobişnuită, mai ales în contextul încercării bătrânului continent de a renunţa la combustibilii fosili din Federaţia Rusă?
Exporturile de LNG din Rusia către Europa, aproape la fel de mari ca cele din Statele Unite
Europa a importat în iulie 2024 aproximativ 1,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite și 1,3 milioane de tone din Rusia.
În ciuda eforturilor politicienilor europeni de a bloca livrările de combustibil rusesc, Rusia a fost aproape de a depăși Statele Unite ca principal furnizor de LNG pentru Europa, scriu jurnaliştii de la Bloomberg.
Această situație nu reflectă o creștere semnificativă a importurilor de LNG din Rusia, ci mai degrabă o scădere a aprovizionărilor din Statele Unite. Diferența dintre livrările de gaz natural lichefiat ale celor două țări către Europa de Vest s-a redus în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.
S-a ajuns la o diferenţă între exporturile din Rusia şi cele din Statele Unite de numai 200.000 de tone, comparativ cu 3,7 milioane de tone în ianuarie 2024.
Factorii care au influenţat negativ exporturile din SUA
Scăderea volumelor americane a fost influențată de creșterea prețurilor la LNG în Asia, unde cererea a crescut semnificativ din cauza valurilor de căldură extreme.
De asemenea, perturbările cauzate de furtunile tropicale, inclusiv uraganul Beryl, au afectat capacitatea de export a facilităților din Statele Unite. Una dintre cele mai mari unități de export din SUA, Freeport LNG, a fost nevoită să-și suspende activitatea timp de peste două săptămâni.
Deși Statele Unite și-au reafirmat angajamentul de a furniza cel puțin 15 miliarde de metri cubi de LNG pe an către Europa, companiile americane pun accent pe prețuri competitive și pe stabilitatea pe termen lung a pieței.
Pe de altă parte, Rusia continuă să exporte între 850.000 și 1,6 milioane de tone de LNG lunar către Europa, în ciuda noilor sancțiuni europene impuse în iunie 2024. Aceste sancțiuni au vizat transbordările de gaz natural lichefiat rusesc destinat altor pieţe, precum cea din Asia, în porturile europene, dar nu au oprit livrările directe către Europa.
În anticiparea unor sancțiuni mai dure, Rusia a achiziționat anul trecut nave mai vechi pentru a-și asigura continuitatea exporturilor de LNG.