Lobby-iștii din sectorul gazelor își intensifică activitatea în timp ce UE analizează standardele de sustenabilitate

Lobbyiștii din domeniul gazelor naturale au organizat 323 de reuniuni între ianuarie 2020 și mai 2021, a declarat ONG-ul într-un raport, citând date din Registrul de Transparență al Uniunii Europene, în creștere de la 295 de reuniuni în perioada ianuarie 2018-iulie 2020. Aceasta echivalează cu un salt al întâlnirilor de la 9,5 pe lună la 19 întâlniri pe lună, a afirmat ONG- ul.

Intensificarea lobby-ului survine în contextul în care mai multe guverne și companii se luptă să includă gazul pe lista de activități de referință a Uniunii, care sunt considerate durabile.

Unele companii se tem de o posibilă scumpire a finanțării

Deși excluderea gazelor de pe listă nu ar împiedica producătorii de gaze să se finanțeze prin împrumuturi sau capitaluri proprii, unele companii se tem că finanțarea va deveni mai scumpă. Guvernele, inclusiv în Europa de Est, văd gazul ca pe un combustibil punte necesar pe măsură ce trec de la cărbune la surse regenerabile.

În ciuda unui grup de experți care spun că energia pe gaz ar putea fi inclusă doar dacă îndeplinește reguli stricte privind emisiile – lucru pe care nicio centrală pe gaz din Europa nu îl face în prezent – Comisia Europeană nu a făcut încă apel.

Din cele 323 de întâlniri, 27 au fost dezvăluite ca fiind legate în mod specific de taxonomia UE sau de strategia de finanțare durabilă, a afirmat ONG-ul, informează Reuters.

Sursă foto: Dreamstime