Legea nr. 525/2002 prin care actionarii ce detin pachete mai mari de 90% din companiile listate la bursa sunt obligati sa faca oferte publice de preluare la un pret stabilit de evaluatori a starnit proteste in randul investitorilor straini. Sustinut de grupuri de actionari minoritari cu interese comune, proiectul de lege a fost promovat de CNVM si a devenit Legea nr. 525. Din acest punct de vedere, CNVM a luat-o putin inaintea europenilor, care abia saptamana trecuta au propus un proiect de reglementare a ofertelor publice de preluare.
Sase companii straine ce au investit in societati cotate pe piata de capital romaneasca au fost afectate direct de noua legislatie: Renault, Lafarge, Timken, Brau Union, Koyo si Raiffeisen. Dintre acestea, ultima a scapat de sub incidenta Legii nr. 525, avand deja oferta publica de preluare in derulare. Pentru celelalte cinci companii, situatia a devenit de la o zi la alta mai complicata. „O evaluare in ansamblu pentru cele cinci companii ramase sub incidenta noii legi ar putea insemna o investitie suplimentara intre 50 si 250 de milioane de dolari”, afirma Virgil Stoicescu, analist financiar la RDW Consulting. Pe de alta parte, reprezentantii grupului Renault sustin ca vor respecta legea, dar au unele obiectii privind modul in care se va face evaluarea pretului de oferta.
Conform prevederilor CNVM, pretul de oferta va fi stabilit ca fiind maximumul dintre pretul platit pentru actiuni la achizitia pachetului majoritar si valoarea activului stabilita de un evaluator independent. „Pretul poate diferi foarte mult de la un evaluator la altul si nu stim daca vom fi obligati sa platim 10 sau 50 de milioane de dolari pentru 7,7% din actiuni” a declarat Christian Esteve, presedintele societatii Automobile Dacia. Analistii financiari confirma ipoteza diferentelor de evaluare, dar considera ca marjele prezentate de investitorii straini sunt exagerate. Totusi, reprezentantii investitorilor implicati in aceasta disputa, in frunte cu delegatia de la Renault, au prezentat CNVM o serie de solicitari privind modificarea procedurilor de aplicare a Legii nr. 525.
Problemele ridicate de aplicarea legii si de stabilirea pretului de oferta publica nu se limiteaza doar la CNVM. Pentru Renault, de exemplu, o investitie de 10-20 de milioane de dolari in actiuni trebuie prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei. Acesta a fost, de fapt, unul dintre argumentele principale cu care investitorii straini au castigat bunavointa premierului Adrian Nastase si au obtinut o amanare in aplicarea legii pana anul viitor. Pana atunci urmeaza ca fiecare din cele cinci companii sa decida daca accepta formula de calcul propusa de CNVM sau daca vor incerca, prin negocieri directe si indirecte, sa schimbe aceasta formula. Investitorii majoritari mai au o solutie, pe care insa au evitat sa o ia in calcul pana la intalnirea cu reprezentantii CNVM. „Trebuie inteles ca daca un actionar majoritar doreste sa nu faca oferta de preluare sau este interesat ca societatea pe care o controleaza sa ramana listata pe o piata organizata, poate sa-si diminueze participatia prin vanzarea unui pachet de actiuni, astfel incat sa detina mai putin de 90% din titlurile emise de companie”, afirma Paul Miclaus, comisar CNVM. Reprezentantii actionarilor majoritari au evitat sa comenteze aceasta propunere de solutionare a divergentelor.
Renault are de cumparat aproape 8% din actiuni
Renault – Automobile Dacia
· Actionarul majoritar – 92,27%
· Pachet liber in piata – 7,73%
· Valoare nominala actiune – 1.000 lei
· Valoarea actiunii la Bursa – 1.200 lei
· Valoarea la care s-a cumparat pachetul majoritar de la FPS – 15centi/ actiune (aproximativ 5.000 lei)
lafarge mai incearca o data
Lafarge – Romcim
· Actionar majoritar – 91,2%
· Actionari minoritari – 8,8%
· Valoare nominala actiune – 25.000 lei
· Valoare actiuni pe piata Rasdaq – 220.000 lei
· Valoare la care s-a cumparat pachetul majoritar – 2,5 USD/actiune (84.000 lei)
· Lafarge a mai facut o oferta publica de preluare, reusita partial.
Sase bile grele pentru Timken
Timken – Rulmenti Grei Ploiesti
· Actionar majoritar – 93,6%
· Actionari minoritari – 6,4%
· Valoare nominala actiune – 25.000 lei
· Valoare actiune pe piata Rasdaq – 46.000 lei
· Valoarea la care s-a cumparat pachetul majoritar – necunoscuta.