Schröder este în prezent preşedinte al Comitetului de Acţionari al Nordeuropaischen Gaspipeline Gesellschaft, o companie mixtă între gigantul rus Gazprom, pe de o parte, şi societăţile germane din sectorul energiei, E.ON şi BASF. Compania vrea să construiască o conductă de gaz prin Marea Baltică în vederea alimentării întregii Europe de Vest. „Rusia face parte, în mod indiscutabil, din Europa. Trebuie să evităm orice măsură care ar putea fi interpretată ca o îng
Schröder este în prezent preşedinte al Comitetului de Acţionari al Nordeuropaischen Gaspipeline Gesellschaft, o companie mixtă între gigantul rus Gazprom, pe de o parte, şi societăţile germane din sectorul energiei, E.ON şi BASF. Compania vrea să construiască o conductă de gaz prin Marea Baltică în vederea alimentării întregii Europe de Vest.
„Rusia face parte, în mod indiscutabil, din Europa. Trebuie să evităm orice măsură care ar putea fi interpretată ca o îngrădire pentru Rusia. Aceasta s-ar putea orienta către un parteneriat cu ţările asiatice, având în vedere că atât India, cât şi China înregistrează o creştere economică susţinută“, a mai spus Schröder, invitat la Bucureşti pentru aniversarea a 15 ani de existenţă a Bancpost. În alocuţiunea sa, Schröder a susţinut că trebuie găsită, totuşi, o alternativă la importurile de gaze din Rusia, gigantul Gazprom deţinând monopolul acestor exporturi şi asigurând aproximativ un sfert din consumul de gaze naturale al Europei. La deschiderea acestui eveniment, Schröder a ţinut un discurs în limba germană, amintind că în scurt timp ţara sa va prelua preşedinţia Uniunii Europene. Fostul cancelar a conturat direcţiile viitoarei politici europene, în raport cu Asia, cu lumea arabă şi, bineînţeles, cu Rusia.
Din 2005, Gerhard Schröder (62 de ani) este consultantul lui Michael Ringier, fondatorul grupului elveţian de media cu acelaşi nume, pe probleme de politică internaţională şi economie. Are o fiică, Clara, şi doi copii adoptaţi din Rusia.