Peștera Șura Mare, un loc desprins parcă din altă lume
Dumnezeu a binecuvântat România prin Peștera „Șura Mare”, un loc atât de frumos încât pare din altă lume.
Peștera „Șura Mare” din județul Hunedoara are peste 40 de metri înălțime și 12 metri lățime, doar la bază. În interior, există o galerie ce se întinde pe o suprafață de 2.143 de metri, fiind greu de parcurs.
Aici se află mai multe lacuri, cascade și baricade de bolovani imenși care fac extrem de grea deplasarea prin galerie. Din galeria principală a peșterii, se ajunge doar cu ajutorul unei bărci.
Restul zonei este plină de marmite turbionare pline cu apă. După parcurgerea a cel puțin 2.300 de metri de la intrarea în Peștera „Șura Mare”, se află „Sala Mare”, o bijuterie a naturii.
În general, doar speologi bine antrenați pot ajunge acolo, având nevoie de costume speciale, neopren și alte echipamente necesare pentru a intra acolo.
Fundătura Ponorului, unul dintre cele mai iubite locuri din România
România a fost binecuvântată cu toate formele de relief, cu cele patru anotimpuri și cu o varietate de flori rare, plante medicinale și animale sălbatice, unele mai mărețe decât altele. Unul dintre cele mai îndrăgite locuri din țara noastră, atât de turiștii străini, cât și de cetățenii români, este Fundătura Ponorului.
Locul este poreclit „palma lui Dumnezeu” de către localnici. Oamenii care doresc să ajungă acolo trebuie să meargă pe jos destul de mult timp pentru că autoturismele nu pot înainta, fiind un loc protejat prin lege.
În Munţii Şureanu (o grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali) se află Fundătura Ponorului. „Palma lui Dumnezeu” se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, o arie protejată de interes național.
Se află în partea sudică a județului Hunedoara, ce se întinde pe teritoriile administrative ale comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui, fiind situat la o altitudine de 900 de metri. Ponor este cel mai spectaculos râu din Munții Șureanu, iar la circa zece kilometri de la izvoarele sale, dispare sub pământ, în Fundătura Ponorului.
„Ponoarele sunt locuri în care apele de suprafaţă se scurg în subteran. Pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina au fost identificate un număr de 57 de ponoare, unele dintre ele având caracter temporar. După ce parcurg kilometri întregi prin sisteme carstice subterane, apele reies la suprafaţă din resurgenţe (izbucuri) sau din peşteri.
Cele mai spectaculoase ponoare sunt Fundătura Ponorului (palma lui Dumnezeu), Lunca Ponoriciului şi Poiana unde frumuseţea este dată de pereţii de stancă, traseul şerpuit al râurilor, vegetaţia specifică zonei calcaroase şi mărimea depresiunii carstice”, informează reprezentanţii parcului respectiv.