Stațiunea Păltiniș, cea mai veche stațiune montană din România

Stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din România! Are peste 100 de ani vechime.

Stațiunea montană a fost fondată în anul 1894 de către Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor, potrivit celor de la Gândul.

Stațiunea Păltiniș este situată pe versantul nord-estic al Munților Cindrel, ce fac parte din Carpații Meridionali, la 32 km sud-vest de Sibiu. Stațiunea montană este accesibilă turiștilor printr-un drum modernizat. Accesul către acest colț de paradis este extrem de facil, datorită unei șosele moderne. Mai mult, poți ajunge confortabil cu autobuzele companiei locale TURSIB, care operează zilnic pe ruta Sibiu-Păltiniș (traseul 22). Plecările din Sibiu au loc la orele 07:00, 11:00 și 16:00, iar din Păltiniș la 09:00, 13:30 și 17:30. Biletul dus costă doar 9 lei, iar pentru un tur complet, dus-întors, prețul este de 16 lei.

Stațiunea Păltiniș
SURSA FOTO: sibiucity.ro

Stațiunea Păltiniș, ideală pentru cei care suferă de boli pulmonare

Situată la o altitudine de 1.442 de metri, Păltiniș este cea mai înaltă stațiune montană din România, oferind un climat ozonat turiștilor, benefic pentru tratarea asteniilor, hipertiroidismul benign, Bolii Basedow și altor boli pulmonare.

Stațiunea montană beneficiază de temperaturi medii anuale de aproximativ 4 grade Celsius, cu veri răcoroase și ierni aspre. Precipitațiile sunt frecvente, dar de scurtă durată. Zăpada persistă circa 120 de zile pe an, condițiile meteo pentru schi fiind ideale din decembrie până în aprilie.

 

Stațiunea Păltiniș iarna 1
SURSA FOTO: reginamaria-paltinis.ro
Stațiunea Păltiniș iarna 2
SURSA FOTO: reginamaria-paltinis.ro
Stațiunea Păltiniș iarna 3
SURSA FOTO: reginamaria-paltinis.ro
Stațiunea Păltiniș iarna 4
SURSA FOTO: reginamaria-paltinis.ro
Stațiunea Păltiniș iarna 5
SURSA FOTO: reginamaria-paltinis.ro

Ce atracții turistice ascunde Păltinișul?

Descoperă farmecul inegalabil al stațiunii montane, o adevărată bijuterie arhitecturală și istorică, unde timpul pare să fi păstrat intacte câteva dintre cele mai emblematice clădiri. Printre acestea, se numără Casa Turiștilor (1894), Casa Medicilor (1895), eleganta Sală Monaco (1898) și o vilă fermecătoare, toate fiind monumente istorice de mare valoare.

Nu poți rata vizita la Schitul Păltiniș, o biserică de lemn cu o istorie bogată, construită în anii 1930, care adăpostește mormântul renumitului filosof Constantin Noica.

Acest loc de rugăciune, ctitorit de mitropolitul Nicolae Bălan și închinat „Schimbării la Față”, se distinge prin catapeteasma sa splendidă, realizată în stil neobizantin între anii 1944-1945, precum și prin frescele pline de expresivitate ale pictorului Ovidiu Preotescu. Dintre comorile sacre, icoana Sfintei Paraschiva, datată 1904, și o Psaltire din aceeași perioadă sunt adevărate simboluri de spiritualitate și istorie.