Solicitările de emitere a autorizaţiilor de securitate la incendiu au crescut cu 49% la nivel naţional în 2016 faţă de anul precedent, după ce Parlamentul a adoptat, într-o primă fază, o lege care obliga proprietarii construcţiilor şi amenajărilor care funcţionau fără avize de la ISU să obţină documentele până în 31 decembrie 2016. Termenul a fost prelungit ulterior până în 30 iunie, iar acum se aşteaptă promulgarea decretului prezidenţial care ar putea amâna termenul cu încă trei luni. În lipsa acestei legi, termenul actual este 30 iunie.
Motivul amânării repetate este dat de faptul că numărul documentaţiei respinse de ISU depăşeşte 50% doar la nivelul Capitalei şi judeţului Ilfov.
Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente, spun avocaţii de la PeliFilip, care au organizat recent un seminar pe tema securităţii la incendiu în România.
Odată cu expirarea termenului de grație, contravenția de funcţionare a construcţiilor în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se sancționează conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare. Lipsa avizului sau autorizației sau nerespectarea cerințelor acestora poate duce la o amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei şi ajunge până la 100.000 lei. În unele cazuri, poate avea drept consecință chiar oprirea funcționării.