De luni, 24 mai, toate regiunile italiene se află în „zona galbenă”, după ce ordonanța semnată duminică de ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a promovat și ultima regiune rămasă în „zona portocalie”, Valle d’Aosta, scrie Rai News.
Prin urmare, Italia se îndreaptă spre normalitate. Trei regiuni se vor ”califica” înainte celorlalte: de la 1 iunie, Friuli Venezia Giulia, Sardinia și Molise vor intra în „zona albă” și își vor lua rămas bun de la restricții, cu excepția păstrării distanțării sociale și a măștilor de protecție. Din 7 iunie, regiunile Abruzzo, Veneto și Liguria vor intra și ele în „zona albă”. Și dacă datele monitorizării din 28 mai vor continua să fie reconfortante, la mijlocul lunii ar putea intra și Lombardia, Lazio și Umbria.
Toate regiunile au un indice de transmitere Rt mediu mai mic de 1% (0,78% comparativ cu 0,86% săptămâna trecută) și, prin urmare, sunt clasificate ca fiind cu risc scăzut. În această săptămână, nicio regiune nu depășește pragul critic de ocupare a paturilor de la Terapie Intensivă (19%) sau zona medicală (19%). Există, de asemenea, o nouă scădere a numărului de cazuri noi care nu sunt asociate cu lanțurile de transmisie (13.565 față de 19.619 săptămâna precedentă). Scăderea incidenței continuă, egală cu 73 de cazuri la 100.000 de locuitori, tot mai aproape de niveluri (50 de cazuri la 100.000) care ar permite limitarea infecțiilor.
Restricțiile din Italia au fost relaxate
Începând din acest sfârșit de săptămână, centrele comerciale au fost redeschise, cu riscul de a crea aglomerări periculoase. Sălile de sport vor fi redeschise de luni, 24 mai, chiar dacă au existat critici și controverse pentru procedurile care trebuie urmate și nu au fost puțini manageri care, în acest moment, au decis să țină obloanele trase.
Un nou lockdown „este foarte puțin probabil. Toate deciziile au fost luate pentru a nu ne expune riscului de a fi nevoiți să închidem din nou”. Campania de vaccinare face diferența” și pentru eliminarea măștii „cred că vom putea vorbi despre asta în a doua jumătate a lunii iulie, eliminând obligația doar în aer liber, sau chiar în interior, între persoanele vaccinate și care nu sunt „vulnerabile”, a declarat coordonatorul Comitetului Tehnico-Științific (CTS) și președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli, într-un interviu acordat cotidianului „La Stampa”.
În ceea ce privește vaccinurile, „sunt de acord cu considerațiile generalului Figliuolo: graba spre vaccinarea ‘fără discriminare’ este inutilă, trebuie acordată prioritate celor care riscă în caz de infectare”, în timp ce în ceea ce privește vaccinurile pentru cei foarte tineri, „odată ce va veni unda verde de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), așteptată pentru sfârșitul lunii mai „și vom pune în siguranță grupurile de populație expuse riscului, vom putea vaccina elevii, astfel încât să asigurăm predarea cursurilor în prezență și în siguranță în anul școlar următor”.
Pentru viitor „este extrem de posibil să avem nevoie de o a treia doză, dar este o problemă care va apărea nu mai devreme de octombrie”, în timp ce în ceea ce privește obligația de vaccinare, potrivit lui Locatelli, „în acest moment nu văd extremele pentru a putea discuta. Scenariul actual nu face necesară obligația, cu excepția lucrătorilor din domeniul sănătății”.