Pandemia de coronavirus continuă să facă mari probleme în România. Deși cazurile de noi infectări s-au împuținat în ultimele săptămâni, problemele au rămas. Avem parte de mii de infectări zilnice, iar românii se tem că vom avea parte de noi restricții de Crăciun și de Revelion.
Noi restricții în România?!
În acest sens, șeful DSU, Raed Arafat, a venit cu noi explicații. Acesta a spus că până în acest moment nu s-au luat în discuție noi restricții, dar a anunțat că în aproximativ 10 zile se va prelungi, mai mult ca sigur, starea de alertă.
„Nu s-a discutat nimic în plus până acum. Pe data de 14 cred că se va prelungi starea de alertă. Vom face o analiză cu INSP. Pot să spun că nu există intenții de noi restricții. Vor fi făcute analize în următoarea perioadă. Sperăm să continue scăderea pe care o vedem cu toții în acest moment”, a spus Arafat, care a dat sfaturi pentru toți românii, înainte de Sărbători.
„Dacă vorbim de întâlnire privată în casa persoanei nu o putem restricționa. Să venim să spunem cuiva, în casa lui, că nu are voie mai multe persoane nu avem cum. În România nu este această abordare, dar în perioada Sărbătorilor recomandarea e să nu fi foarte mulți în apartament. Așa vom asista la o creștere după sărbători”, a mai spus șeful DSU, conform Digi24.
„Nu ne așteptăm de lockdown de sărbători, dar pe plan local se va merge pe carantinare și în continuare în zonele unde vedem creșteri alarmante. Nu vor fi interdicții la slujbe religioase, dar vor trebui respectate anumite reguli. Chiar și așa, cred că, după 14 decembrie vom avea mai mult ca sigur prelungirea stării de alertă”, a eplicat Arafat, la Realitatea Plus.
Raed Arafat (DSU) trage un semnal de alarmă și spune că, dacă ne dorim sărbători de iarnă liniștite și în viitor, trebuie ca în acest an să ne limităm la a nu petrece Crăciunul și Revelionul în zone nemonitorizate de autorități.
„Am mai spus, am fost și criticat și îl repet, consider că este singurul sfat normal: cât mai puțin contact, cât mai puțină mobilitate. Sărbătorile de iarnă 2020 nu vor fi ca în trecut, însă este prețul pe care il plătim ca să avem sarbători și de acum înainte.
Anul ăsta trebuie să ne comportăm altfel, orice întâlniri, care nu sunt în limita familiei apropiate, orice deplasări în zone necontrolate, vor duce, din nou, la creșterea cazurilor și la inversarea descreșterii ce o avem acum. Acum e o descreștere timidă continuă în ultimele 7 zile, dar care oricând poate fi inversată.
Vaccinul este aproape și va rezolva o mare parte din problemă. Dacă avem vaccinul atat de aproape, merită așteptarea de 3-5 luni până când începe vaccinarea în masă. Dacă ne grăbim, ne infectăm, ne îmbolnăvim, rămânem cu sechele, îi infectăm pe alții sau devenim o simplă cifră în statistica decedaților. Totul depinde de comportamentul nostru și de respectarea regulilor de bază”, a mai spus Arafat.
Susa foto INQUAM / Octav Ganea