Israelul va impune un lockdown la nivel naţional din cauza COVID-19 pentru a treia oară de la debutul pandemiei. Ministerul de Finanţe a calculat ce va însemna asta pentru economie, însă un studiu realizat de Camera Organizaţiilor şi Afacerilor Independente vorbeşte de sume cu mult peste cele vehiculate de Guvern.
Cel de-al treilea lockdown la nivel naţional din Israel, motivat de noul coronavirus, va avea un cost usturător: este vorba, în total, de 6 miliarde de şekeli (circa 1,86 miliarde de dolari), este anunţul făcut de Ministerul israelian de Finanţe.
Ce presupun noile restricţii impuse în Israel?
Acesta va fi al treilea lockdown impus în Israel şi va intra în vigoare duminică, 27 decembrie, la ora locală 17:00, timp de două săptămâni.
Lockdown-ul va include restricţii de circulaţie, închideri de magazine, reducerea activităţii la locurile de muncă, a transportului public şi sistemului educaţional, precum şi limitarea adunărilor.
Shira Greenberg, economistul-şef al Ministerului de Finanţe, a declarat că acest lockdown va costa economia israeliană 3 miliarde de şekeli pe săptămână, măsura fiind planificată în prezent pentru două săptămâni.
Costul va fi mult mai mare dacă lockdown-ul se prelungeşte pentru încă două săptămâni, în cazul în care morbiditatea nu scade semnificativ, potrivit deciziei Cabinetului Corona israelian, scrie Agerpres.
Un alt studiu vorbeşte de un cost de peste patru ori mai mare
Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat pentru Camera Organizaţiilor şi Afacerilor Independente din Israel, daunele totale aduse economiei israeliene din cauza viitorului lockdown vor ajunge la 26,8 miliarde de şekeli.
Website-ul de ştiri în limba ebraică Ynet a anunţat că biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi Ministerul de Finanţe pregătesc un alt plan de ajutor pentru sectorul de afaceri din cauza celui de-al treilea lockdown.
Graniţele Israelului, închise pentru străini
Numărul de noi contaminări cu SARS-CoV-2 a depăşit marţi 3.500 în 24 de ore în Iserael, pentru prima dată din octombrie.
Israelul şi-a înăsprit restricţiile de trecere a frontierei după ce a aflat că noua tulpină de coronavirus detectată în alte ţări ar putea fi mult mai contagioasă. Tuturor cetăţenilor străini le-a fost interzis să intre pe teritoriul ţării.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că sunt categorii exceptate de la această regulă, printre care diplomaţii.
Potrivit sursei citate, persoanele care sosesc totuşi în Israel trebuie să intre în carantină la un hotel, pentru cel puţin 10 zile dacă vor avea două teste negative la coronavirus. Fără aceste teste ei ar sunt obligaţi să stea în carantină 14 zile.