Turcia a intrat de joi în carantină totală cauza COVID-19, pentru o perioadă de trei săptămâni. Țara reușise să evite până acum această măsură drastică, însă relaxarea restricțiilor în luna martie a declanșat un nou val de infecții, ce a atins cel mai ridicat nivel din Europa la final de aprilie.
Turcia a intrat, joi, în prima sa carantină totală din cauza Covid-19, pentru o perioadă de trei săptămâni, sistemul medical fiind afectat de al treilea val al epidemiei. Concret, autoritățile din Turcia au luat decizia carantinării totale a întregii țări, începând cu ziua de joi, 29.04.2021, ora locală 19:00 până pe 17.05.2021, ora locală 05:00.
În această perioadă, vor fi interzise ieșirile în spațiul public, precum și călătoriile între orașe, fiind permise doar deplasările urgente și cele necesare pentru asigurarea hranei. În zilele de duminică, supermarketurile vor fi închise. Restaurantele vor funcționa doar în regim take away.
Cetățenii străini care călătoresc în Turcia în scop turistic și nu sunt posesori de permise de ședere sau de muncă emise de statul turc sunt exceptați de la măsura carantinării și nu se supun regulilor.
Pe de altă parte, rămâne, în continuare, obligatorie prezentarea rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Turcia.
Turcia evitase până acum o carantină totală
Ţara reuşise până acum să evite o carantină totală, impunând diverse restricţii parţiale, care în luna februarie au redus numărul cazurilor zilnice la 6.000. Dar relaxarea restricţiilor în luna martie a declanşat un nou val al infecţiilor, care au atins la sfârşitul lui aprilie cel mai ridicat nivel zilnic din Europa, de peste 60.000 de cazuri înregistrate zilnic.
De la începutul pandemiei, Turcia a raportat peste 4,7 milioane de cazuri de coronavirus şi peste 39.000 de morţi provocate de virus, rata deceselor fiind relativ scăzută, de 0,8%. Oficialii afirmă că acest lucru se datorează sistemului de sănătate solid.
Dar, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, oamenii se tem de impactul economic al carantinei asupra unei populaţii afectate deja de inflaţia ridicată, creşterea şomajului şi moneda slabă.
Sursă foto: pixabay