Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 44 de voturi „pentru” şi 29 „împotrivă”, o propunere legislativă privind modificarea Legii 152/1998, prin care se prevede posibilitatea vânzării locuinţelor construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) la preţ de inventar.
„Preţul de inventar reprezintă costul de construcţie, la care se adaugă costurile suportate de primării pentru asigurarea utilităţilor. În continuare chiriaşii acestor locuinţe au prioritate la achiziţie. Preţul de inventar al unei garsoniere construite de ANL în Bucureşti este de circa 20.000 de euro, iar în ţară variază între 14.000 şi 17.000 euro, în funcţie de suprafaţă, asta din cauză că în ţară asigurarea utilităţilor este mai ieftină“, a declarat pentru capital.ro Pavel Belinski, fostul director general al ANL, destituit în urmă cu o săptămână.
Potrivit acestuia, vânzarea locuinţelor ANL se făcea până acum la preţul pieţei – stabilit de fiecare primărie în parte.
Propunerea legislativă are ca obiect modificarea şi completarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea ANL, cu scopul de a facilita achiziţionarea de locuinţe construite prin ANL, prin vânzarea acestora la preţ de inventar, actualizat cu rata inflaţiei.
Banii din vânzare folosiţi pentru construcţii noi
În plus, se propune ca banii rezultaţi din vânzări să fie folosiţi exclusiv pentru construcţia unor noi imobile în localităţile în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate.
„Banii din vânzare sunt încasaţi de primării şi sunt viraţi într-un cont al ANL, după ce se scade circa 5%, cât este costul cu intabularea pe care o suportă primăria. Faptul că intabularea se face greu a fost unul din motivele pentru care nu s-au vândut locuinţe până acum“, a mai spus Belinski.
Chiriaşii nu sunt motivaţi să cumpere
Principalul motiv care împiedică vânzarea este faptul că actualii chiriaşi au încheiat contracte pe o perioadă nedeterminată şi plătesc o chirie modică de 100 lei, lucru care nu îi motivează să îşi cumpere locuinţele, chiar dacă au bani.
„Probabil că pe viitor se va impune o măsură care să aducă chiria la nivelul pieţei, după cinci ani spre exemplu, pentru a motiva achiziţiile“, a mai spus Belinski.
Comisia de administraţie publică a adoptat un raport de respingere a propunerii legislative, cu 6 voturi „pentru” şi 3 ‘abţineri”, acesta fiind respins prin votul plenului.
Secretarul de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a declarat, în cadrul dezbaterii din plenul Senatului, că prin propunerea legislativă semnată de senatorii PSD Alexandru Mazăre şi Eduard Martin, se propune ca banii rezultaţi din vânzările de locuinţe ANL să fie folosiţi exclusiv pentru construirea de noi clădiri ANL în localităţile în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate.
Valentin Iliescu a anunţat că Executivul nu este de accord cu propunerea legislativă, astfel că a acordat un aviz negativ.
1.000 de cereri de achiziţie strânse de primăriile din ţară
Iliescu a precizat că Guvernul a adoptat la sfârşitul lunii mai o hotărâre prin care s-a aprobat trecerea blocurilor de locuinţe construite de ANL pentru tineri, din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului, pentru a fi vândute chiriaşilor.
Potrivit lui Belinski, până acum, primăriile au înregistrat peste 1.000 de cereri de achiziţie, preţurile pentru locuinţe variind între 14.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de localitatea în care se realizează vânzarea.